logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden nekiment az OPEC-nek, Amerika az olcsó benzin miatt aggódik

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok szenátusa külügyi bizottságának elnöke a Szaúd-Arábiával történő amerikai együttműködés befagyasztására szólított fel, amiért múlt szerdán az OPEC+ a kőolaj világpiaci árának stabilizálása érdekében napi kétmillió hordós termeléscsökkentést jelentett be. A részben Szaúd-Arábia és Oroszország által szorgalmazott termelés-visszafogással a nagy kitermelő országok a kőolaj árának csökkenését kívánják megállítani. Ezzel szemben a Biden-adminisztráció politikai motivációt vél a döntés mögött, és azzal vádolja Szaúd-Arábiát, hogy legitimálta Oroszország háborúját.

Az Egyesült Államok felülvizsgálhatja kapcsolatait Szaúd-Arábiával a kőolaj-kitermelő országok szervezetének (OPEC) múlt heti kitermeléscsökkentésről szóló döntése nyomán – írta meg az MTI a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa szóvivőjének kijelentését, miután erre szólított fel Bob Menendez demokrata párti szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke. Mint írták, John Kirby, a CNN hírtelevíziónak adott interjújában úgy fogalmazott, természetes, hogy a kőolaj-kitermelő országok Oroszországgal is kibővített szervezete, az OPEC+ döntése fényében újraértékelik a kapcsolatokat.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt is megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök korábban is nagyon világosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a Szaúd-Arábiához fűződő viszonyt folyamatosan újra kell értékelni, és ez történik most.

Azt is kiemelte, hogy az elnök hajlandó a párbeszédre a kongresszussal a Szaúd-Arábiához fűződő kapcsolatok jövőjéről, és ez a párbeszéd nem várathat magára sokáig. A kérdés ugyanis nemcsak az Ukrajnában zajló háborút érinti, hanem az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket is – tette hozzá.

A szenátus külügyi bizottságának elnöke hétfőn a Szaúd-Arábiával történő amerikai együttműködés befagyasztására szólított fel. Bob Menendez az amerikai fegyvereladások leállítását is követelte, mert véleménye szerint a szunnita királyság igazolta Oroszország ukrajnai háborúját azzal, hogy az OPEC+ visszafogja a kőolaj kitermelését.

Kapcsolódó tartalom

Mint ismert, az OPEC+ múlt szerdán a kitermelés nagymértékű, napi 2 millió hordós visszafogásának novemberi bevezetéséről döntött. A Szaúd-Arábia vezette OPEC+ határozatával kapcsolatban Biden elnök csalódottságának adott hangot újságírók előtt, és közölte, hogy alternatív megoldásokat keresnek.

Karinne Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője szintén újságírók előtt úgy fogalmazott: az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást. Abdul-Aziz bin Szalmán leszögezte: az OPEC+ a stabil energiapiacok őreként működik.

Az Egyesült Államok olaj- és gázipari szövetségének a közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, amelytől soha nem lett volna szabad elfordulnia: az amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.

Az Egyesült Államokat is érte kritika

Az Egyesült Államok energiapolitikáját nem várt helyről érte kritika nemrég, amikor a német alkancellár és gazdasági miniszter, Robert Habeck az USA-ból importált cseppfolyósított gáz (LNG) túlárazottságára panaszkodott. Habeck úgy fogalmazott, hogy „az USA csillagászati áron adja el a gázt Németországnak”. Az alkancellár elsősorban az amerikai beszállítók árszabási módszereit kifogásolta, de arra is emlékeztetett, hogy amikor Aaz Egyesült Államok volt szorult helyzetben, Európa „szolidaritást mutatott”.

„Az Egyesült Államok megkeresett minket, amikor az olajárak robbanásszerűen megemelkedtek, és ennek eredményeként a nemzeti olajtartalékokat is megcsapolták Európában”

– jelentette ki a német gazdasági miniszter, aki szerint a szolidaritás a gázáraknak is jót tenne.

Kapcsolódó tartalomhttps://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/10/06/robert-habeck-szerint-az-usa-csillagaszati-aron-adja-nekik-a-cseppfolyositott-gazt/

Kiemelt képen:

Ajánljuk még