logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tajvani elnök: Tajpej kész egyeztetni Pekinggel, de nem enged a demokráciából

Határozottan kizárt egy esetleges fegyveres konfliktust Kínával a tajvani elnök hétfőn, hangsúlyozva: Tajpej kész az egyeztetésekre Pekinggel, ám ugyanakkor védelmi kiadásait is növeli, és nem adja fel a demokratikus értékeket.

Caj Jing-ven a sziget nemzeti ünnepe alkalmából elmondott beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy szerinte Kína fenyegetően lép fel a Tajvani-szorosban és a térségben.

Leszögezte: nem engedhetik, hogy Kína azt gondolja, a tajvani nép bármilyen formában hajlandó lenne alkudozni a szabadságáról és a demokráciájáról, és a felek csak ezt tiszteletben tartva tudnak konstruktívan együttműködni a térségben.

Tajvan szuverenitása és demokratikus értékeinek védelme ügyében egyetértés van az összes politikai párt között – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, hogy bár reményei szerint sikerül csökkenteni a feszültséget, Tajvan megmutatja a világnak, hogy tesz a saját védelme érdekében. Elmondta, a sziget növeli a precíziós rakéták, hadihajók és más egyéb fegyverek gyártását annak érdekében, hogy képes legyen választ adni egy esetleges katonai fenyegetésre.

Az elnöki beszédre reagálva a kínai külügyminisztérium részéről leszögezték: a Tajvani-szorosban tapasztalható feszültség alapvető oka a tajvani kormány függetlenségi törekvése.

A sziget Kína elválaszthatatlan része, ezért nem is rendelkezik saját elnökkel” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Mao Ning, a tárca szóvivője, hozzátéve: Peking hajlandó széles teret biztosítani a békés egyesítésnek, de nem tűri a szeparatizmust.

Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatását követően Kína és Tajvan között különösen megromlott a kapcsolat. Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik, és Peking továbbra is a sziget újraegyesítésén dolgozik. Pelosi látogatása óta Peking egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még