Fontos

Amerikai külügyi államtitkár: Örülünk, hogy az Északi Áramlat 2 egy fémdarab a tengerfenéken

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pontosították a kijevi áldozatok számát az ukrán hatóságok

Az eddig ismertté vált adatok szerint hatan vesztették életüket és ötvenen sebesültek meg meg az ukrán fővárosban, Kijevben a hétfői orosz rakétacsapások következtében – közölte kora délután az országos katasztrófavédelmi szolgálat.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

A közlemény szerint a mentést végzők Kijevben hat helyen dolgoztak a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb- és balpartján egyaránt. A főváros központjában, a Sevcsenko kerületben a reggeli órákban robbantak fel az oda kilőtt orosz lövedékek. A korábbi hírekben több mint húsz sebesültről számoltak be a hatóságok – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ihor Klimenko országos rendőrfőnök közölte, hogy a legfrissebb – még nem végleges – adatok szerint országosan 11-en haltak meg és 87-en sérültek meg, valamint 70 infrastrukturális létesítményben keletkeztek károk. Klimenko a Facebookon azt írta, hogy ez volt az eddigi legmasszívabb orosz támadás Ukrajna ellen. „Oroszország ismét megmutatta terrorista mivoltát”– tette hozzá.

Korábban Marjana Reva, az ukrán országos rendőrség szóvivője egy tévéműsorban azt mondta, hogy

Ukrajna-szerte legalább tízen vesztették életüket, és mintegy hatvanan sérültek meg, a támadások a fővároson kívül 14 megyére, azaz csaknem az ország felére kiterjedtek.

Az ukrán vezérkar is pontosította adatait a helyi idő szerint délután két órai helyzetnek megfelelően. Eszerint Oroszország 84 rakétát lőtt ki és 24 pilóta nélküli repülőgépet indított ukrajnai célpontok felé. Utóbbiból 13 volt iráni gyártású Sahíd-136 típusú harci drón.

A vezérkari közlemény szerint az ukrán légvédelem 56 célpontot semmisített meg, 43 robotrepülőgépet és 13 drónt, utóbbiból tíz darab „kamikaze” típusút. Közben Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram alkalmazáson a támadás miatt arra kérte az ország lakosait, hogy lehetőség szerint délután öt és este tíz óra között korlátozzák az áramfogyasztást.

Ez szerinte segíthet abban, hogy az elektromos hálózatok ne terhelődjenek túl. Denisz Smihal miniszterelnök szintén a Telegramon közölte, hogy több tucat rakéta találta el az energiainfrastruktúra létesítményeit 11 régióban és Kijevben. Az áramszolgáltatás szinte az egész országban akadozik, 8 megyében vannak problémák a vízellátással.

A kormány az összes illetékes tárcával közösen operatív tervet indított a megrongálódott létesítmények helyreállítására.

Hozzátette, hogy az előzetes információk szerint az energetikai infrastrukturális létesítmények nagy része még a nap folyamán helyreállítható, egy részük pedig várhatóan keddtől lesz üzemképes. Szumiban már helyreállt az áramszolgáltatás, Zsitomirban és Harkivban még folynak a munkálatok.

A kormányfő közölte, hogy a fővárosban, valamint Kijev, Csernyihiv, Cserkaszi és Zsitomir megyékben az áramszolgáltatást időszakonként szüneteltetik. Ennek részletei, hogy mikor, hány órán át nem lesz áram, még nem ismertek. A kormányfő is kérte a lakosokat, hogy a következő napokban, különösen az esti órákban korlátozzák az áramfogyasztást, amíg a helyreállítások be nem fejeződnek.

Ajánljuk még