logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Iránba látogatóknak be kell tartaniuk az ország törvényeit

Az iráni törvények betartására szólította fel az Iránba látogatókat hétfőn a síita állam külügyi szóvivője, miután Teherán a múlt hónapban kilenc külföldi állampolgár letartóztatását jelentette be a szeptemberben kirobbant tüntetésekkel összefüggésben.

„Irán biztonságos ország… Elvárjuk azoktól, akik turizmus vagy üzlet miatt keresik fel, hogy tartsák tiszteletben a törvényeit” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni. A szóvivő – akit az IRNA iráni állami hírügynökség is idézett – leszögezte: az iráni belügyek csakis Iránra tartoznak.

Kanaáni hangsúlyozta, hogy a kormány figyelembe veszi a tüntetők követeléseit, és nem tiltja a bírálatokat, ám a biztonság fenntartása és az állampolgárok védelme szintén a feladatai közé tartozik, és káosz esetén nem maradhat tétlen. „Azok (a kormányok), melyek arra szólítják fel Teheránt, hogy ne használjon erőszakot, maguk is alkalmazzák azt a saját népeik ellen” – jelentette ki.

Mindeközben hétfőn aktivisták robbanásokról és lövésekről számoltak be a nyugat-iráni Szanandadzsból, és azt mondták, a biztonsági erők egy embert megöltek. Szanandadzs az iráni Kurdisztán fővárosa, és a több hete tartó tüntetések egyik központja.

A tüntetések hétfőn átterjedtek az abadáni és aszalujehi olaj- és földgázfinomítókra. Hírügynökségek megjegyezték, hogy ez az első alkalom, hogy iráni vezetés létfontosságú bevételi forrását jelentő iparágat is elérte volna a tiltakozási hullám.

A közösségi médiában megjelent felvételeken több tucat munkást lehetett látni a Teherántól 925 kilométerre délre található Aszalujehben. A maszkot viselő tüntetők egyebek között azt skandálták, hogy „szégyentelen” és „halál a diktátorra”.

Ebben a francos évben fogják megbuktatni Szajjid Alit” – hangoztatták a tüntetők Ali Hameneire, az ország legfőbb vezetőjére utalva, elkerülve egyben a hivatalos – ajatollah – titulusának használatát.

Abadánból, amely egykor a világ legnagyobb olajfinomítójának adott otthont, szintén olyan videófelvételek láttak napvilágot, miszerint a dolgozók sztrájkba kezdtek.

A New York-i székhelyű Iráni Emberi Jogok Bizottsága nevű civilszervezet az úgynevezett Szerződéses Olajmunkások Tüntetésszervező Tanácsának közleményére hivatkozva azt jelentette, hogy a munkabeszüntetést „az elnyomás és a gyilkosságok” miatt rendelték el.

Az országos megmozdulások szeptember közepén, egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála miatt törtek ki.

Aminit az erkölcsrendészet a fejkendő nem megfelelő viselése miatt vette őrizetbe. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés – egyúttal Hamenei – ellen tüntet. A megmozdulásoknak sok halálos áldozata van; jóllehet pontos számokat nem tudni, iráni ellenzéki csoportok szerint a halottak száma meghaladta a 180-at.

Ugyancsak hétfőn zavargásokat jelentettek az északnyugat-iráni Rast börtönéből, a helyi ügyészség szerint több elítélt meghalt. Egyelőre nem világos, mi robbantotta ki az erőszakcselekményeket, ám Amini halálát követően Rastban is tömegtüntetések alakultak ki.

Az iráni kormány az Egyesült Államokat és Izraelt vádolja a tüntetések megszervezésével. Az iráni hírszerzés szeptember végén jelentette be, hogy kilenc külföldit – német, lengyel, olasz, francia, holland és svéd állampolgárokat – tartóztatott le zavargások szításának gyanújával.

Ajánljuk még