logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia között

| Szerző: hirado.hu
Olcsóbban juthatnak olajhoz a szerbek, ha Újvidék és Algyő között megépül az új, 128 kilométeres vezeték, amelynek létrehozásáról szombaton állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb államfő.

Aleksandar Vucic szombat délelőtt jelentette be: Orbán Viktorral megállapodtak abban, hogy kőolajvezetéket építenek Magyarország felé – írta meg a Világgazdaság.

Az ország kőolajellátását eddig nagy részben a Horvátországon áthaladó vezetéken keresztül oldották meg, de ez

a szankciók miatt valószínűleg nem lesz lehetséges a jövőben.

Annak érdekében, hogy Szerbia ne függjön a Horvátországon keresztüli tengeri-vezetékes kőolajszállítástól, már korábban is felmerült, hogy Magyarország felől is hoznának olajat. Ehhez előbb vezetékkel kell összekötni a két államot.

Az új olajvezeték lehetővé tenné, hogy a Barátság kőolajvezetékhez csatlakozva olcsóbb urali kőolajjal lássák el Szerbiát.

A szerb elnök elmondta, hogy a tervek szerint legfeljebb két év alatt meg is építenék a 128 kilométeres vezetéket, amely feltehetően Újvidék és Algyő között fog húzódni.

A beruházás becsült értéke százmillió euró.

Kapcsolódó tartalom

Vucic a sajtótájékoztatóján arról is beszélt,

tárgyalnak róla, hogy Szerbia társtulajdonosa legyen a Paks I. és Paks II. atomerőműveknek.

A szorosabb kapcsolat jegyében a tulajdonrészt vagy megvásárolná Szerbia, vagy pedig arányos magyar tulajdonjogot biztosítana hazánknak különböző szerb vállalatokban.

A szerb elnök jelezte továbbá, hogy egy Észak-Macedónián keresztül húzódó és az albániai Durresig futó vezetéket is szeretnének megépíteni.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még