logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

EU és ET: Addig nem hagyjuk abba a küzdelmet, amíg a halálbüntetést alkalmazzák

A halálbüntetés embertelen és megalázó bánásmód, amely ellentétes az emberi méltósággal, és addig nem hagyjuk abba a küzdelmet, amíg alkalmazzák - írta Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő, valamint Marija Pejcinovic-Buric, az Európa Tanács főtitkára a halálbüntetés elleni világnap alkalmából közzétett vasárnapi közös sajtóközleményében.

Megerősítettek: a két szervezet egyértelműen ellenzi a halálbüntetést minden időben, minden helyen és minden körülmények között, és felszólították az Európa Tanács két tagját, Örményországot és Azerbajdzsánt, hogy haladéktalanul csatlakozzanak a halálbüntetést eltörléséről szóló jegyzőkönyvköz.

Felhívták a figyelmet, hogy halálbüntetést még mindig alkalmazó államok száma folyamatosan csökken világszerte, egyre többen hagynak fel „e kegyetlen, embertelen és hatástalan büntetés alkalmazásával.”

Hozzátették: határozottan elítélik az orosz erők által megszállt Donyeckben nemrégiben hozott halálos ítéleteket. Hasonlóképpen elítélték a fehérorosz büntető törvénykönyv politikai indíttatású módosítását, amely a halálbüntetést a terrorcselekmények kísérletére is kiterjeszti, végső soron azzal a céllal, hogy a politikai ellenzékiek ellen irányuljon.

Felszólították továbbá Szingapúrt, Iránt, Szaúd-Arábiát és más országokat, amelyek a közelmúltban növelték a kivégzések számát, hogy hagyjanak fel a halálbüntetés alkalmazásával.

Az uniós főképviselő és az ET-főtitkár úgy véli, a halálbüntetés velejárója az embertelen és megalázó bánásmód.

„A halálbüntetés hozzájárul az emberek hosszú távú testi és lelki egészségének romlásához. A kivégzéssel járó lelki gyötrelem és az alkalmazott brutális kivégzési módszerek ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményével”

– írták közleményükben

Az EU és az Európa Tanács arra ösztönöz továbbá minden államot, hogy csatlakozzon a 2017-ben indított, kínzásmentes kereskedelemért létrehozott globális szövetséghez, amelynek keretében jelenleg 62 állam kötelezte el magát a kínzás és a halálbüntetés végrehajtásához használt áruk kereskedelmének korlátozása mellett.

„A halálbüntetés nincs elrettentő hatással a bűnözésre. Egyetlen jogrendszer sem lehet mentes a bírói hibáktól, amelyek ártatlan életek elvesztéséhez vezethetnek”

– mutatott rá Josep Borrel és Marija Pejcinovic-Buric.

 

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még