logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tizedik napja tart a francia olajfinomítók sztrájkja

| Szerző: hirado.hu
Franciaországban egyre szélesedik a sztrájkolók köre. A bérek mellett a nyugdíjak és az egyre magasabbra szökő infláció okozza a lázadó hangulatot. A TotalEnergies francia multinacionális energia- és kőolajipari vállalat négy olajfinomítójában már tizedik napja sztrájkolnak az ott dolgozók. A párizsi régió benzinkútjainak mintegy 10 százaléka küzd üzemanyag-ellátással – közölte pénteken Olivier Veran francia kormányszóvivő, amelyről beszámolt a Reuters.

 

A sztrájknak és egyéb nem tervezett karbantartásoknak köszönhetően Franciaország finomítói kapacitása több mint 60 százalékkal, azaz napi 740 ezer hordóval csökent. Ez arra kényszeríti az országot, hogy emelje importját, az ellátás bizonytalansága pedig tovább növeli az árakat.

A munkabeszüntetés, amely szeptember 20-a óta tart, elsősorban a bérek miatt történt.

A TotalEnergies négy telephelyén a helyzet változatlan, Franciaországban összességében elegendő benzinkészlet áll rendelkezésre. Átmeneti problémák vannak az elosztással kapcsolatban. A Párizs környéki benzinkutak 10 százalékát érintik csak a fennakadások – tájékoztatott Olivier Veran francia kormányszóvivő.

Egyébként francia kormány a hét elején közölte, hogy az ellátás nélkül maradt kutakat az ország stratégiai üzemanyag-tartalékából pótolják. Azt is megerősített, hogy a hiányt logisztikai probléma okozta, nem pedig a készletek elégtelensége.

A legsúlyosabban érintett régió a belga határ közeli Hauts-de-France, ahol a hatóságok betiltották a kannákba vagy egyéb tartályokba a tankolást, Nord megyében pedig szerda este megkérték a benzinkutakat, hogy a kiszolgálásnál részesítsék előnyben az egészségügyi dolgozókat.

Franciaországban széles körben sztrájkolnak a bérek, a nyugdíjak és az egész Európában egyre magasabbra szökő infláció miatt.

A munkabeszüntetés többek között az atomerőművekre is kiterjedt, amely miatt csütörtökön 1,4 gigawattal csökkent az áramtermelés a francia elektromos műveknél.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Ajánljuk még