logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szita Károly az európai szankciós politika megváltoztatását kéri az Európai Bizottság elnökétől

Az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kéri az Európai Bizottság elnökétől a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) pénteken Kaposváron, a témában tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy levelet írt Ursula von der Leyennek, hangsúlyozva: Magyarország polgárai évszázadok küzdelmei árán tanulták meg, mekkora érték a béke; ezt a békét ásta alá az orosz-ukrán háború, amire az unió válasza az Oroszország elleni szankciók bevezetése volt.

Ma már világosan látszik, hogy a szankciók nem érték el a céljukat, a háborúnak nem vetettek véget, ugyanakkor mindannyian szenvedünk a súlyos következményeitől – fogalmazott.

A Kaposvár polgármesteri tisztségét is ellátó politikus felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy a szankciós politika legyengíti, kiszolgáltatottá teszi Európát, a gyenge Európa pedig nem képes biztonságot nyújtani a polgárainak, nem képes valódi segítséget nyújtani a sokat szenvedő ukránoknak.

„Az unió háborúra adott jelenlegi válasza a konfliktus kiszélesedéséhez és elhúzódásához vezet, és ennek aligha lehet győztese bárki is”

– mondta.

Szita Károly hangsúlyozta: elítélik Oroszország katonai agresszióját, kiállnak Ukrajna területi épsége mellett.

Hozzátette, a szolidaritás tényleges segítségnyújtásban is megnyilvánul: városaik ukrán menekültek százezreit fogadták be, és adnak nekik menedéket, biztonságot, munkalehetőséget; intézményeik ukrán gyermekek és fiatalok tízezreinek biztosítanak megfelelő bölcsődei, óvodai, iskolai ellátást, oktatást és nevelést.

„A drasztikusan emelkedő energiaárak miatt ugyanakkor veszélybe került az intézményeink megfelelő működése” – jelezte Szita Károly, példaként említve, hogy a jelenlegi tőzsdei árak alapján Magyarország 25 megyei jogú városában jövőre az ideinél 135 milliárd forinttal kerül többe a gáz- és az áramszolgáltatás.

„Mindez az uniós helyreállítási és felzárkózási források hiányával együtt olyan visszaesést okoz, mintha magunk is háborús résztvevők lennénk, miközben a magyar emberek kezdettől fogva a békét szorgalmazzák” – mutatott rá az MJVSZ elnöke.

Szita Károly szerint „a háború egyetlen valós ellenszere a béke, amely csak akkor következi be, ha közösen akarjuk”.

A kormánypárti politikus kitért arra, a levelet elektronikus formában elküldte az összes magyarországi polgármesternek is, arra kérve őket, fogjanak össze, csatlakozzanak a kéréshez.

„Együtt hatékonyabbak lehetünk és egészen biztosan eredményt érünk el” – fogalmazott Szita Károly.

Ajánljuk még