logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zeman: Katonai választ kellene adni, ha Oroszország atomfegyvereket vetne be Ukrajnában

Atomfegyverek ukrajnai bevetését érintő orosz fenyegetések következtében nem zárható ki egy nukleáris konfliktus kirobbanása sem – vélekedett Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában.

Milos Zeman, miután fogadta Tamím bin Hamad ász-Száni sejket, katari emírt, újságírók előtt kijelentette: egy ilyen esetben a diplomáciai válasz mellett katonai választ is kellene adni Oroszországnak, nem csak az európai államok részéről.

„Még a válasz előtt teljesen világos figyelmeztetést kellene küldeni, hogy amennyiben az Oroszországi Föderáció atomfegyvereket fog használni Ukrajna területén, a válasz nemcsak diplomáciai, hanem katonai is lesz, annak minden következményével“ – mondta Zeman a sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember végén a részleges mozgósítás bejelentésekor beszélt atomfegyverek esetleges bevetéséről Ukrajnában. Putyin „nukleáris zsarolással“ vádolta a Nyugatot, és kijelentette, hogy Moszkva erre határozott válasz adna.

A katari emír hivatalos látogatásra érkezett Prágába. Tárgyalásai vezető cseh politikusokkal elsősorban a cseh-katari gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok megerősítésnek lehetőségeire irányulnak. Az emírség beruházásokat tervez Csehországban, míg Prága kőolajat és földgázt szeretne behozni az arab országból.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánljuk még