logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb rekordot döntött az Egyesült Államok adóssága

| Szerző: hirado.hu
Az utóbbi néhány évben eddig példátlan rohamban nőtt az Egyesült Államok államadóssága. Az adósság nagy részét magánszemélyek tartják tulajdonban, 24 billió dollárt, míg a külföldi kormányok felé fennálló adósságok közel 7 billió dollárt tesznek ki.

 

Joe Biden hivatalba lépése óta 3,37 billió dollárral nőtt az államadósság az Egyesült Államokban: az amerikai kormánynak egészen pontosan 31 billió 123 milliárd 887 millió 781 ezer 401 dollár és 34 cent tartozása volt október 3-án a kincstár nyilvánosan közzétett adatai szerint.

„A túlzott hitelfelvétel folyamatos inflációs nyomáshoz vezet, már 2030-ban új rekordszintre emeli az államadósságot, és a következő évtizedben megháromszorozza a szövetségi kamatfizetéseket – vagy még hamarabb, ha a kamatlábak a vártnál gyorsabban vagy nagyobb mértékben emelkednek”

írta a Felelős Költségvetésért felelős Bizottság (CRFB). A Bizottság múlt havi becslése szerint Joe Biden elnök politikája további 4,8 billió dollárral növelheti az adósságot 2021 és 2031 között.

Az államadósság 19,94 billió dolláron állt, amikor Donald Trump elnök 2017-ben hivatalba lépett, és az elmúlt években indult rohamos növekedésnek, ahogy a Federal Reserve még nagyobb iramban kezdett pénz nyomtatni a Covid-19-járvány kezelésére.

Az adósság nagy részét magánszemélyek tartják tulajdonban, 24 billió dollárt, míg a külföldi kormányok felé fennálló adósságok közel 7 billió dollárt tesznek ki.

Kapcsolódó tartalom

 

Kapcsolódó hírek

Nem jelentkeznek elegen az Egyesült Államok hadseregébe
<span style="font-weight: 400;">A szárazföldi hadsereg mintegy 25 százalékkal kevesebb újoncot tudott besorozni, mint amennyit tervezett, a fegyveres erők többi fegyvernemei, habár idén még tudták teljesíteni a célszámokat, jövőre  elmaradhatnak céloktól. </span>
Külföld
Amerikai alkotmányjogász: Biden egyedüli felhatalmazása az, hogy ő nem Trump
Az eltörlés kultúrájának (cancel culture) célpontjává vált, de nem hagyta kitörölni magát az amerikai jogászok közösségéből. Ilya Shapiro amerikai alkotmányjogász az év elején egy ellene indult vizsgálatot követően úgy döntött, elhagyja az egyetemi katedrát. A washingtoni Georgetown Egyetem alkotmányjogi központjának korábbi vezetője az év elején Biden elnököt bírálta a Twitteren, ennek nyomán indított vizsgálatot ellene az egyetem. Az ügy komoly figyelmet keltett, hiszen Shapiro több sikeres könyv szerzője és médiaszereplő. A jövő héten Budapesten tart előadást a Mathias Corvinus Collegiumban, ennek apropóján adott interjút a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának.
Külpolitika
Századvég: Az Egyesült Államok és Kína nyer, mindenki más veszít a brüsszeli szankciókkal
A magyarok döntő többsége szerint az Egyesült Államok és Kína az egyértelmű nyertesei, az összes többi szereplő – élén az Európai Unióval és hazánkkal – pedig vesztese a brüsszeli szankciós politikának és a szankciók gazdasági hatásainak. Továbbá a megkérdezettek 56 százaléka gondolja úgy, hogy végül egyik fél sem jöhet ki győztesen a fegyveres konfliktusból – derül ki a Századvég szeptemberi kutatásából. A felmérés az orosz–ukrán konfliktus várható kimenetelével, illetve a háború és a szankciós politika hatásaival kapcsolatos lakossági attitűdöket térképezte fel.
Külföld

Ajánljuk még