logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szerb miniszterelnök: Ukrajna miatt össztűz zúdul majd Vucicra a prágai Európa-csúcson

Aleksandar Vucic szerb elnökre rendkívül nehéz megbeszélések várnak Prágában a csütörtöki európai csúcstalálkozón, amiért Szerbia nem foganatosított büntetőintézkedéseket Moszkva ellen az ukrajnai háború miatt, és várhatólag egyedül marad az összes többi résztvevővel szemben – vélekedett Ana Brnabic szerb kormányfő szerdán Belgrádban nyilatkozva.

Biztosan brutális támadásnak lesz kitéve, össztűz zúdul majd rá, és kérdéseket tesznek fel neki azzal kapcsolatban, hogy miért nem vezettünk be szankciókat, miért képezünk ebben kivételt, és milyen a mi külpolitikánk” – mondta Brnabic, hozzáfűzve, hogy „nem szívesen lenne a köztársasági elnök bőrében”.

Úgy vélte, a tanácskozáson azt a kérdést is felvetik majd, hogy Szerbia álláspontja összhangban áll-e az európai értékekkel. „Vajon milyen európai értékekről beszélünk? Elég, ha csak azokra az ígéretekre gondolunk, amelyeket Észak-Macedóniának és Albániának adtak” – jelentette ki a szerb miniszterelnök.

Brnabic elmondta, hogy nemrégiben Japánban találkozott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, aki azt kérte, hogy Vucic menjen el Prágába, és indokolja meg országa külpolitikáját, mert szeretnék, hogy Szerbia európai uniós csatlakozási folyamata folytatódjon, és ezeket a kérdéseket mindenki figyelemmel kíséri.

Sok szellemi ráfordítás és energia kell ahhoz, hogy megvédjük Szerbia pozícióit, hogy mindent elmondjunk, ne roppanjunk össze a nyomás alatt, és megőrizzük döntési függetlenségünket” – idézte a Tanjug szerb hírügynökség Brnabicot, aki hangsúlyozta, hogy a nagyhatalmak elkezdték „szelektíven alkalmazni a nemzetközi jogot”, és azt úgy értelmezik, ahogy nekik megfelel.

Az európai kontinensen az ENSZ Alapokmánya Szerbia gerincén tört meg” – fogalmazott Brnabic, és a koszovói háborúra visszautalva azt is kijelentette: a „NATO Szerbia elleni agressziója egyértelmű esemény volt, és minden azt igazoló kifogásuk a nemzetközi jog szelektív alkalmazásáról tesz tanúbizonyságot”.

A negyvennél több országra kiterjedő, úgynevezett európai politikai közösség első alkalommal október 6-án, Prágában tartja csúcstalálkozóját. Az ülést az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek nem hivatalos találkozója előtt szervezik meg.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánljuk még