logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Schiffer: A nemzetiségi kérdés rendezése nélkül nem lesz béke Európában

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok immunis a nemzetiségi kérdésekkel szemben, pedig ezek rendezése nélkül nem lesz béke Európában – fejtette ki Schiffer András ügyvéd az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A volt országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a magyar külpolitikai stratégia a jelenlegi helyzetben amennyire lehetséges, a nemzeti érdeket tartja szem előtt.

Schiffer András ügyvéd az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy a magyar kormány diplomáciai lépéseit nem sok kritika érheti. A volt országgyűlési képviselő kifejtette: A háború kitörése óta felelősen gondolkodó magyar kormány külpolitikai stratégiáját tekintve nem tehetett volna mást, mint az Orbán-kormány.

A kormányfő és a köztársasági elnök is világosan fogalmazott az orosz agresszióval kapcsolatban, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig kijelentette, hogy nem ismeri el az Ukrajnában zajló népszavazásokat.

Az energetikai kiszolgáltatottság kapcsán Schiffer azt mondta, hogy szerinte felelőssége van a magyar kormánynak ebben. Az orosz gázfüggőség és a paksi beruházás is ezt erősíti, de a jelenlegi helyzetben nem tehetnek mást, különben nem lesz a háztartásoknak megfizethető energia.

Magyarországnak nem szabad önfeladó politikát vinnie, ki kell állnia a nemzeti kisebbségekért. Példamutató szolidaritást mutatott az ország az ukrán menekültek ellátásában, de a nemzeti kisebbségek képviseletének fontossága sem kisebb. Akkor lesz béke Európában, ha az őshonos nemzeti kisebbségek helyzete rendeződik

– vélekedett az ügyvéd.

Február 24-e óta Ukrajna az amerikai intenciók szerint működik, így ez a kérés nem fog rendeződni addig, amíg az Egyesült Államok és a NATO vezetői el nem jutnak addig a felismerésig, hogy a nemzetiségi kérdés rendezése nélkül nem lesz béke Európában. Ugyanakkor az Egyesült Államok immunis erre a kérdésre és Schiffer szerint nem biztos, hogy az USA érdekelt abban, hogy stabilitás legyen Európában.

Arra a műsorvezetői kérdésre, miszerint Amerikának nem lehet érdeke a konfliktus eszkalációja, Schiffer úgy felelt, hogy nem merne erre fogadni. Rögzítette: Az Egyesült Államoknak nincs ellenére az, hogy Oroszországból nem érkezik gáz és felidézte Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentését is, melyben gyakorlatilag üdvözölte az Északi Áramlat megrongálását.

Az agresszióra nincs mentség, de ha valaki békét szeretne, akkor nem lehet szem elől téveszteni, hogy Kelet-Európában és a Balkánon a kisebbségi kérdést Európa rendezze.

Az ügyvéd szerint az, hogy az elmúlt években nem szereztek érvényt a minszki megállapodásnak, az mindenképpen segítette a konfliktus eszkalálódását.

Kiemelt kép: Schiffer András. (Fotó:Hirado.hu/ Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még