logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Plusz pulóver, kesztyű – valami lehűlt Dániában

Dániában is spórolnak az energiával az egekbe szökött rezsiköltségek miatt. A kormány döntése alapján a közintézményekben, így az iskolákban sem haladhatja meg a hőmérséklet a 19 fokot. A tanárok azt kérték a szülőktől, hogy melegebben öltöztessék fel a gyermekeiket – hangzott el az M1 Híradóban.

 

Első órájukon köszönti diákjait egy tanárnő az egyik koppenhágai iskolában. Kamille Akgun felhívta a szülők figyelmét, hogy a hideg miatt jól öltöztessék fel a gyermekeket.

„Általában télen amúgy is hideg van itt, így most csak rosszabb lesz. Ezért

küldtem egy üzenetet a szülőknek, hogy vastag zoknit és egy extra felsőt pakoljanak a gyerekeknek”

– mondta a tanárnő.

A kormány döntése alapján október 1-től Dániában a közintézményekben, így az iskolákban sem haladhatja meg a hőmérséklet a 19 fokot. A lépést energiatakarékossági okokkal magyarázzák, ugyanis az észak-európai országban is megemelkedtek az energiaárak.

“Éreztem, hogy hidegebb van, ezért anyukám és apukám rám adta ezt a kapucnis pulcsit, amit viselek” – mondta az egyik diák.

Egy dán munkahelyen pulóvereket és kesztyűt is biztosítanak az alkalmazottaknak, hogy ne fázzanak.

„Befolyásolja a koncentrációt, ha leülsz és azon gondolkodsz, hogy kesztyűt kellene felvenni, mert fázik a kezed. Elég sokat használjuk az ujjainkat” – mondja az egyik alkalmazott.

Néhány napja a Balti-tengeren, a dán felségvizektől nem messze több millió köbméter gáz ömlött a vízbe az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat vezetékrendszerekből.

Kapcsolódó tartalom

Dán és svéd illetékesek szerint a vezetékekben robbanások okozták a kárt. Oroszország és számos nyugati ország is szabotázsként értékelte a történteket. A dán energiaügynökség a hétvégén jelentette be, hogy az Északi Áramlat 1-en és 2-n tapasztalt gázszivárgást megszüntették.

A dán miniszterelnök kedden úgy fogalmazott a Parlamentben: az elmúlt hét eseményei is azt bizonyítják, hogy vigyáznunk kell Dániára.

„A világ bizonytalanná vált. Energiaválságok, kibertámadások, a kritikus infrastruktúra elleni támadások. Ellátási biztonságunk nyomás alatt van, és ami a legrosszabb, a háború visszatért Európába” – fogalmazott Mette Frederiksen.

Szombaton a dán klíma- és energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy 2024 nyaráig elhalasztják három hagyományos erőmű végleges bezárását az Európát fenyegető energiaválság miatt. A tárca közlése szerint ezzel a lépéssel erősíteni akarják az ország energiaellátásának biztonságát a következő két télre.

Kiemelt kép forrása: Shutterstock

Ajánljuk még