logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nisos: Az orosz média új módszerrel terjeszti Ukrajnával kapcsolatos propagandavideóit

Az orosz média új módszerrel terjeszti Ukrajna megszállásával kapcsolatos propagandavideóit: a digitális trükkök lehetővé teszik, hogy a felvételek kijátsszák a kormányok és technológiai nagyvállalatok által használt tűzfalakat és egyéb korlátozásokat – állítják a Nisos amerikai hírszerzési magáncég kutatói szerdai jelentésükben.

Az orosz állami médiához köthető felhasználói fiókok újfajta eljárással terjesztenek 18 nyelvre lefordított több tucat videót, amelyek semmilyen digitális nyomot nem hagynak maguk után a forrással kapcsolatban – áll a dezinformációval és más kiberfenyegetésekkel foglalkozó vállalat tanulmányában.

A videók olyan összeesküvés-elméleteket tartalmaznak, amelyek Ukrajnát vádolják a polgári áldozatok miatt, illetve, hogy az Oroszország által annektált kelet-ukrajnai területek valamennyi lakója örömmel fogadta a megszálló orosz csapatokat.

Az orosz propagandavideók angol nyelvű változatai feltűntek a Twitter, a Gab és a Truth Social nevű közösségi portálon is.

Az új módszer zsenialitása abban rejlik, hogy ezek a videók közvetlenül letölthetők a Telegram mikroblogról, de azok kitörölnek maguk után minden (digitális) nyomot, amelyet kutatóink követni próbáltak” – fejtette ki Patricia Bailey, a Nisos vezető hírszerzési elemzője az AP amerikai hírügynökségnek. – „Az új módszer kreatív, alkalmazkodóképes, és elemzi a felhasználók szokásait”.

Az Európai Unió (EU) Ukrajna februári orosz katonai megszállását követően betiltotta tagországaiban két vezető orosz állami médiacég: az RT és a Szputnyik működését.

A Google YouTube-csatornája, valamint a Meta cég által üzemeltetett Facebook és Instagram szintén bejelentették, hogy betiltják a két orosz médiavállalat működését a 27 tagú EU-ban, ezzel igyekezve megakadályozni az orosz propaganda terjedését.

A kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

 

Ajánljuk még