logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megerősítették Namazi, iráni-amerikai kettős állampolgár szabadulását Iránban

Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerdán megerősítette, hogy elhagyhatja Iránt Baquer Namazi iráni-amerikai kettős állampolgár, fiát pedig elengedték a börtönből.

Baquer Namazit jogtalanul tartóztatták le Iránban, majd büntetése letöltése után nem engedélyezték neki, hogy elhagyja az országot, annak ellenére, hogy többször jelezte: sürgős egészségügyi ellátásra van szüksége” – mondta a szóvivő. A tisztségviselő hozzátette: úgy tudják, hogy az iszlám köztársaság döntésének oka Namazi egészségügyi állapota volt.

Az idősebb Namazi szerdán el is hagyta Iránt – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség. Az IRNA nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen Baquer Namazi látható, amint felszáll egy magánrepülőgépre egy férfi kíséretében, aki hagyományos ománi viseletet hord. A repülőgép oldalát az ománi királyi légierő jelképe díszítette.

Az ENSZ szombaton beszámolt róla, hogy Teherán – António Guterres ENSZ-főtitkár felszólítását követően – lehetővé tette a 85 éves Baquer Namazi számára a külföldi gyógykezelést, míg fia, Siamak hazatérhetett családjához.

Baquer Namazit, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) egykori tisztségviselőjét 2016 februárjában vették őrizetbe,

amikor Iránba utazott, hogy kiszabadítsa fiát, Siamak Namazi iráni-amerikai üzletembert, akit 2015 októberében tartóztattak le. 2016 októberében kémkedésért mindkettejüket tíz év börtönbüntetésre ítélték.

Baquer Namazit egészségi állapota miatt 2020-ban kiengedték a börtönből, és hátralévő büntetését házi őrizetben tölthette le. Ugyanakkor az iráni hatóságok egészségi problémái ellenére megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

Az iszlám köztársaságban jelenleg két másik amerikai állampolgárt tartanak még fogva: Emad Sharqi befektetőt, aki tíz évet kapott kémkedésért, valamint Morad Tahbazt, akit óvadék ellenében szabadlábra helyeztek. Irán jelezte:

Namaziék szabadságáért cserébe azt várja, hogy felszabadítsanak hétmilliárd dollárt külföldön befagyasztott vagyonából.

Az iszlám köztársaság több tízmilliárd dollár befagyasztott vagyonnal rendelkezik számos országban, egyebek között Kínában, Dél-Koreában és Japánban. Az összegeket azt követően tették hozzáférhetetlenné, hogy Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban újra életbe léptette a szankciókat Teheránnal szemben.

Az Egyesült Államok vasárnap visszautasította azokat az iráni értesüléseket, amelyek szerint a két amerikai állampolgár elengedéséért cserébe Washington külföldön befagyasztott iráni pénzeket tesz hozzáférhetővé.

Ajánljuk még