logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kazahsztán elutasítja az ukrán nagykövet kiutasítására vonatkozó orosz követelést

A kazah hatóságok szerdán elutasították Oroszország követelését, hogy utasítsák ki Ukrajna nagykövetét az „oroszok megöléséről” szóló korábbi megjegyzései miatt, egyben szemrehányást tettek Moszkvának az „egyenrangú stratégiai partnerek” közötti helytelen hangvételért.

Petro Vrublevszkij, Ukrajna asztanai nagykövete augusztusban egy helyi bloggernek adott interjújában az ukrajnai háborúra utalva azt mondta, hogy „minél több orosz embert ölünk meg most, annál kevesebbet kell majd a gyermekeinknek megölniük”.

Oroszország válaszul követelte, hogy Kazahsztán utasítsa ki a diplomatát, Asztana azonban ehelyett arra kérte Kijevet, hogy váltsa le, mondván, megjegyzései elfogadhatatlanok egy olyan ország számára, ahol nagyszámú orosz kisebbség él.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden azt mondta, Moszkvát felháborította, hogy Vrublevszkij még mindig Asztanában tartózkodik, és az ügyben bekérették a kazah nagykövetet.

Ajbek Szmadijarov kazah külügyi szóvivő szerdán az egyenrangú stratégiai partnerek közötti szövetséges kapcsolatok természetével összeegyeztethetetlennek nevezte azt a hangnemet, ahogyan Zaharova az ügyről nyilatkozott. Hozzátette, hogy

az orosz nagykövetet is bekéretik a kazah külügyminisztériumba.

A szóvivő közlése szerint Vrublevszkij elhagyja Kazahsztánt, amint új ukrán nagykövet kerül a helyére. Kazahsztán hagyományosan szoros gazdasági és biztonsági kapcsolatokat ápol Oroszországgal, de elhatárolódott az Ukrajna elleni orosz háborútól.

A Moszkva által „különleges katonai műveletnek” nevezett konfliktus békés megoldására szólított fel, és elutasította a megszállt területeken tartott népszavazások elismerését, amelyek révén Oroszország elcsatolta Ukrajna egyes területeit.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még