logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyámság alá került egy személynek nyilvánított lagúna

| Szerző: hirado.hu
Személyi státuszt adott a madridi szenátus a spanyolországi Mar Menor lagúnának. Mint egy személyt, az ökoszisztémát mostantól egy bizottság fogja képviselni, amely jogi gyámként fog működni.

A spanyolországi Mar Menor lagúnának személyi státuszt adott a madridi szenátus, ami azt jelenti, most már jogi lépéseket lehet tenni a veszélyeztetett ökoszisztéma nevében, a területet szennyezők ellen. Az új törvény az első Európában, amely ilyen jogokkal ruház fel egy természeti tájat – olvasható az IFL Science cikkében.

A döntést többek közel 650 ezer spanyol állampolgár támogatta, aláírva az erre vonatkozó petíciót, illetve összesen 230 szenátor szavazott az új törvény mellett.

Mint egy személyt, az ökoszisztémát mostantól egy bizottság fogja képviselni, amely jogi gyámként fog működni. Ez a bizottság beperelheti azokat, akik veszélyeztetik a lagúna alapvető jogait, és egyéb jogi lépéseket tehet a lagúna nevében.

Európa legnagyobb sós vizű lagúnája, a Mar Menor az elmúlt években jelentős károkat szenvedett a közeli gazdaságokból származó mezőgazdasági szennyvízelvezetés miatt, ami pusztító következményekkel járt a helyi élővilágra nézve. A műtrágyákkal való szennyezés például többször okozott olyan algavirágzást, amely megfosztotta a vizet az oxigéntől.

Az ilyen katasztrófák gyakorlatilag kiirtották a lagúnában élő, rendkívül veszélyeztetett legyező kagyló populációját, míg más állatok, például csikóhalak, rákok és angolnák is nagy számban pusztultak el.

A polgári kezdeményezés egy 1600 négyzetkilométeres területre vonatkozik, amely magában foglalja a lagúnát és a környező partvidéket.

A törvényhozók és a természetvédők azt remélik, hogy az ökoszisztéma személyi joggal való felruházásával végre véget vethetnek a pusztításnak, és lehetővé teszik a lagúna és élővilága számára a helyreállást.

Bár ilyen törvényt még soha nem fogadtak el Európában, máshol már bevezettek hasonló intézkedéseket. 2017-ben az új-zélandi kormány személyiségi jogokat biztosított a Whanganui folyónak, hivatalosan is elismerve a helyi őslakos közösségek igényét a vízfolyásra, mint őseik egyikére, és elfogadva, hogy jólétük elválaszthatatlanul összefügg az ökoszisztéma jólétével.

Nem sokkal később egy indiai bíróság is úgy döntött, hogy a Gangesz és mellékfolyója, a Yamuna folyó az emberekkel azonos jogokkal rendelkezik.

Ajánljuk még