Fontos

Korrupciós botrány Brüsszelben: az EP felfüggesztette két képviselő mentelmi jogát

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bangladesben helyreállt az áramellátás

Bangladesben helyreállt az áramellátás, miután előző nap a dél-ázsiai ország csaknem teljes területén leállt az áramszolgáltatás a hálózat részleges üzemzavara miatt.

Az áramkimaradás kedden – hely idő szerint – 14 óra 5 perckor kezdődött és csaknem hét órán át tartott, mielőtt este 9 órakor teljesen helyreállt az áramellátás. A fővárosban, Dakkában sok nagy bevásárlóközpont kora este bezárt. Máshol az emberek az üzemanyagtöltő állomásokon gyűltek össze, hogy gázolajat gyűjtsenek a tartalékgenerátorok működtetéséhez, a piaci árusok gyertyafény mellett dolgoztak.

Az energiaügyi hivatal korábban azt mondta, az ország keleti részén történt hálózati hiba. Minden erőmű leállt Dakkában és a többi nagyvárosban – közölte Samim Haszán szóvivő. Naszul Hamid, az energia- és ásványkincsekért felelős miniszterhelyettes egy nyilatkozatban sajnálatát fejezte ki az áramkimaradás okozta „átmeneti kellemetlenségek” miatt.

Banglades közelmúltbeli lenyűgöző gazdasági növekedését veszélyezteti az áramhiány,

amióta a kormány felfüggesztette az összes dízelüzemű erőmű működését, hogy csökkentse az importköltségeket, mivel az árak az egekbe szöktek. A dízelüzemű erőművek Banglades energiatermelésének mintegy 6 százalékát biztosították, így leállításuk akár 1500 megawattal csökkentette a teljesítményt.

A hónap elején Faruk Haszán, a Bangladesi Ruházati Gyártók és Exportőrök Szövetségének elnöke azt mondta, a helyzet olyan súlyos, hogy a ruhagyárak naponta körülbelül négy-tíz órán keresztül vannak áram nélkül. Banglades Kína után a világ második legnagyobb ruházaticikk-exportőre, és teljes külföldi valutájának több mint 80 százalékát a ruházati termékek exportjából szerzi be évente.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még