logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az utcákon égetik el kifizethetetlen rezsiszámláikat az olaszok

| Szerző: hirado.hu
Tömegek égették el a rezsiszámláikat több olasz nagyvárosban, az emberek elkeseredésükben választották a tiltakozásnak ezt a látványos módját, ugyanis sokan egyszerűen képtelenek kifizetni a szankciók miatt drámai módon megemelkedett rezsiköltségeiket, de nemcsak az emberek, hanem az olasz intézmények is bajba kerültek az energiaválság miatt. Számítások szerint Olaszország kórházai például másfél milliárd euróval, azaz csaknem hatszázharmincmilliárd forinttal fizetnek majd többet az áramért, mint korábban – számolt be az olaszországi fejleményekről az M1 Híradója.

Felnagyított, kinyomtatott rezsiszámláikat égették el az emberek Rómában és több más olasz városban is hétfőn, így tiltakoztak a magas energiaárak ellen.

„Az energia árának emelkedése komoly bajba sodorta a családokat és a kisvállalkozásokat. December 2-án általános sztrájkot hirdettünk”

– mondta egy tüntető.

„Nemcsak a számlák lettek drágábbak! Korábban száz eurót költöttem egy heti bevásárlásra, most ugyanez kétszáz euróba kerül”

mondta egy másik olasz tüntető. Az elégetett olasz rezsiszámlák között olyanok is voltak, amelyeken hét-, nyolcszáz eurós összeg szerepelt. A tüntetés szervezői szerint ekkora összeget sokan egyszerűen képtelenek kifizetni.

A meredeken emelkedő energiaárak nemcsak a családoknak és a cégeknek, hanem az olasz egészségügynek is hatalmas megterhelést jelent. A nápolyi Cardelli-kórház például két héttel ezelőtt kétszer akkora áramszámlát kapott, mint korábban. Számítások szerint az olasz egészségügyi intézmények összesen másfél milliárd euróval fizetnek többet az áramért most, mint korábban.

Egészségügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az egyedi fogyasztókkal vagy a cégekkel ellentétben a kórházak nem dönthetnek úgy, hogy spórolnak és korlátozzák a tevékenységüket.

„A lakosság szolgálatában álló közintézmény vagyunk. Ki kell fizetnünk a számlákat, ugyanakkor a szolgáltatásainkat semmiképpen sem csökkenthetjük” – mondta Ciro Verdoliva, a nápolyi egészségügyi ügynökség igazgatója.

Közben az olasz gázellátás is bajba került, miután a Gazprom múlt héten bejelentette, hogy nem szállít tovább gázt a dél-európai országba. Moszkva szerint ugyanis Ausztria – amelyen keresztül halad a vezeték – nem erősítette meg a szállítási mennyiségeket. Az októberi gázmennyiség így már biztosan nem érkezik meg időben Olaszországba.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Ajánljuk még