logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az OPEC+ az olajkitermelés drasztikus csökkentésével kényszerhelyzetbe hozhatja Bidenéket

| Szerző: hirado.hu
Az olajkitermelés mértékének komoly visszavágásáról határozhatnak az OPEC+ államok a szerdai ülésükön, annak ellenére, hogy az egyébként is szűkös piaci kínálat közepette az Egyesült Államok és más országok is az olajkitermelés fokozása érdekében igyekeznek nyomást gyakorolni az olajkitermelő országokra– számolt be a Reuters. Mint írták, az OPEC+ döntése a kitermelés csökkentéséről ismét növelheti az olajárat, amely a világgazdasági recessziótól való félelem, az emelkedő amerikai kamatlábak és a dollár erősödése miatt a három hónappal ezelőtti 120 dollárról mintegy 90 dollárra esett vissza. A JP Morgan arra számít, hogy ellenintézkedésként Washingtonnak újabb olajkészletek felszabadításáról kell döntenie.

 

Belső forrásokra hivatkozva a Reuteres azt írta, hogy a Szaúd-Arábiát és Oroszországot is magában foglaló OPEC+ napi egy-két millió hordós csökkentésen dolgozik, azonban az előrejelzések azonban a kétmillió hordós csökkentés lesz valószínűbb. A lap kiemelte, hogy az Egyesült Államok eközben arra ösztönzi az OPEC-et, hogy ne csökkentse a kitermelést, mivel az alapvető megállapodások nem támogatják ezt a lépést.

A lapnak nyilatkozó források szerint ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a tervezett korlátozások magukban foglalják-e a tagok, például Szaúd-Arábia általi további önkéntes csökkentéseket, vagy a már a meglévő alultermelés is beleszámít-e. Megjegyzik, az OPEC+ már most naponta 3,6 millió hordóval elmarad az augusztusi kitermelési céloktól.

Kapcsolódó tartalom

Fájhat Bidennek és a Demokratáknak

A Reuters azt is kiemelte, hogy az olaj piaci árának emelkedése érzékenyen érintheti a Biden-adminisztrációt, akik az amerikai félidős választások előtt állnak. Az elemzés szerint pedig az OPEC+ ilyen irányú döntése válaszlépésre kényszerítheti az Egyesült Államokat: „További politikai reakciók léphetnek fel az Egyesült Államok részéről, beleértve a stratégiai részvények további kibocsátását” – írták, majd azt is hozzátették, hogy az USA előmozdíthatja az OPEC ellen benyújtott, trösztellenes NOPEC-törvénytervezet elfogadását is.

A JP Morgan arra számít, hogy ellenintézkedésként Washingtonnak újabb olajkészletek felszabadításáról kell döntenie. A lap ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Szaúd-Arábia és az OPEC+ más termelői, mint Oroszország is, a termeléscsökkentés visszafogásával nem az olaj árát kívánják felhajtani, hanem a volatilitást szeretnék megelőzni.

A Reuteres megjegyerzte, hogy az olaj világpiaci árának viszonyítási pontját jelentő Brent nyersolaj hordónkénti árfolyama szerdán 92 dollár alatti szinten alakult a keddi emelkedést követően.

Az orosz–ukrán háború hatása

Mint írták, az olajkitermelést érintő huzavonához azt is látni kell, hogy az orosz–ukrán háború kitörése nyomán a nyugati országok azzal vádolták meg Oroszországot, hogy fegyverként használja az energiahordozók kereskedelmét. A nyugati álláspont szerint Oroszország olyan energiaválságot idézett elő Európában, amely jó eséllyel gáz- és áramszolgáltatási fennakadásokat fog eredményezni a télen. Ezzel szemben pedig Oroszország azzal vádolja a Nyugatot, hogy fegyverként használják a dollárt és a nyugati pénzügyi rendszereket, így például Oroszországot letiltották a nemzetközi SWIFT-rendszerről.

A lap arra is rámutatott, hogy Washington az olajárak csökkentésével azt akarja elérni, hogy Moszkva bevételektől essen el. Eközben ugyanakkor Szaúd-Arábia nem ítélte el Oroszország ukrajnai invázióját. A Reuters arra is felhívta a figyelmet, hogy feszült a viszony a Biden-adminisztráció és a szaúdi vezetés között. Mint emlékeztettek, Joe Biden idén Rijádba utazott, de nem tudott szilárd energiaügyi együttműködési megállapodást kötni.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még