Aktuális

Tömegesen indultak kirándulni az ország mesebeli, havas tájaihoz

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Törökország gázszámlája részbeni halasztását kéri Oroszországtól

A Botas török olaj- és gázipari vállalat arra kéri Oroszországot, hogy engedélyezze a gázszámlája részbeni fizetési halasztást 2024-ig, mivel Törökország igyekszik megvédeni a gazdaságát a magas energiaáraktól – írta a Bloomberg, amelyet a TASZSZ orosz hírügynökség idézett.

A Gazprom orosz gázipari monopolcég egyik illetékese a Bloombergnek elmondta, hogy a török fél még nem nyújtott be hivatalos halasztási kérelmet. Erre azután kerülhet sor, hogy a Botas megkapja az orosz cég megfelelő ajánlatát.

Idén eddig a török líra több mint 28 százalékkal értékelődött le az amerikai dollárhoz képest, amihez hozzájárult az ország energiaimporttól való erős függősége.

Augusztus elején Törökország és Oroszország megállapodott abban, hogy az energiaforrásokért részben rubelben fizet Ankara. Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szeptember tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján, azt mondta, hogy Törökország az oda irányuló orosz gázszállítás 25 százalékát rubelben egyenlíti ki.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánljuk még