Fontos

Orbán Viktor: A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Titoksértéssel gyanúsítják egy Gazprom-érdekeltségbe tartozó szerb vállalat alkalmazottait

Szolgálati titkok megsértésével és Románia ásványkincseiről szerzett minősített adatok jogosulatlan kiszolgáltatásával gyanúsítja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség (DIICOT) az orosz Gazprom Nyefty által ellenőrzött szerb NIS Petrol több alkalmazottját – írta kedden az Adevarul hírportál.

A multinacionális vállalat bukaresti és temesvári munkapontjain rendezett házkutatásokat követően a DIICOT hétfőn a cég nyolc alkalmazottját állította elő, kihallgatásukat követően pedig azt közölte: négyüket szolgálati titoksértéssel és számítógépes adatok jogosulatlan továbbításával gyanúsítja.

Az ügyészek szerint a gyanúsítottak a kőolajkitermelést szabályozó törvényt megszegve nem nyilvános információkat továbbítottak Románia ásványkincseiről a multinacionális vállalatcsoport szerbiai központjának.

Az Adevarul lap szerint a NIS Petrol 2008 óta végez próbafúrásokat a Bánság romániai részén, Csanád, Óbesenyő, Valkány, Óbéb, Nagyősz, Máriafölde, Nagykomlós, Kisősz és Nagyszentmiklós térségében, az olaj- és gáztartalékokról szerzett információkról azonban – törvényes kötelezettségét megszegve – nem tájékoztatta a román hatóságokat, hanem a megszerzett adatokat „Belgrádba és vélhetően Moszkvába” juttatta.

A lap a Euronews szerbiai adására hivatkozva a szerb államfő reagálását is idézte. A migrációról rendezett magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón részt vevő Aleksandar Vucic szerb elnök a budapesti sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy a „kémtörténetnek” nincs köze az energiaháborúhoz, viszont újabb ürügy lesz arra, hogy egyesek ismét fegyelmezni próbálják az engedetlennek tartott Szerbiát.

Vucic nem zárta ki a NIS „bűnösségét”, de szerinte „ott főleg oroszok vannak”, és biztos abban, hogy nem szerb állampolgárokról van szó.

A NIS egyik leányvállalatát vádolják kiszivárogtatással vagy hasonlóval. Már csak ez hiányzott nekünk! Most aztán magyarázzuk meg, hogy ennek semmi köze a szerb államhoz, amikor a világon mindenütt arról fognak szólni a hírek, hogy a belgrádi NIS-ről van szó” – méltatlankodott a szerb elnök.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még