Aktuális

Djokovic 22-szeres Grand Slam-bajnok és újra világelső

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sojgu: több mint 200 ezer embert sikerült mozgósítani

Már több mint 200 ezer ember érkezett az orosz fegyveres erőkhöz a szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi katonai videokonferencián.

A tárcavezető elmondta, hogy a létrehozott alakulatok személyi állományát nyolcvan gyakorlótéren és hat kiképző központban képezik ki. Közölte, hogy a toborzó irodáknál nagyszámú önkéntes jelentkezik.

Egyiküket sem szabad elutasítani, hacsak nincsenek rá súlyos okok

– mondta Sojgu.

Hangsúlyozta, hogy a behívottaknak, a harci környezethez való mielőbbi alkalmazkodása érdekében pótlólagos foglalkozásokat kell tartani, harci tapasztalattal rendelkező tisztek felügyelete mellett. A miniszter szerint a katonákat csak kiképzés és harcra való felkészítés után szabad hadműveleti területre vezényelni. A mozgósított egységek bevetését kizárólag a „különleges hadműveletben” már részt vevő egységekkel együtt szabad tervezni.

A miniszter utasította az ellenőrzési és felügyeleti főcsoportfőnökséget, hogy „alaposan ellenőrizze a részleges mozgósításra vonatkozó intézkedések egész sorát”.

Az elmúlt napokban ugyanis számos jelentés látott napvilágot arról, hogy az orosz hadkiegészítő parancsnokságok egyáltalán nem csak a katonai szakképesítéssel vagy harci tapasztalattal rendelkező tartalékosokat hívták be, akikre a mozgósítás az orosz védelmi tárca és államfő szerint vonatkozott.

Dmitrij Csernyicsenko miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az állami szolgáltatások portálján (gosuslugi.ru) több mint 70 ezer érdeklődést regisztráltak a hadseregbe való önkéntes jelentkezéssel kapcsolatban a részleges mozgósítás kezdete óta. Csernyisenko szerint a hétvégén tesztüzemben beindították a jelentkezés lehetőségét, amellyel eddig kétezren éltek.

Elmondta azt is, hogy a gosuslugi.ru immár lehetőséget nyújt az indokolatlan behívók megfellebbezésére, a jogosultságra vonatkozó iratok csatolása mellett.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Ajánljuk még