Fontos

Amerikai külügyi államtitkár: Örülünk, hogy az Északi Áramlat 2 egy fémdarab a tengerfenéken

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendkívüli tanácskozást tart október 10-én az ENSZ-közgyűlés

Rendkívüli tanácskozást tart október 10-én az ENSZ-közgyűlés a négy ukrajnai régió elcsatolása miatt – derült ki a 194 tagállamnak kedden megküldött körüzenetből.

Diplomáciai források szerint szavazást is tartanak egy határozatról, amelyben Moszkva cselekményeit tervezik elítélni. Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a szavazást erről hétfőn meg tudják-e tartani a felszólalók nagy száma miatt.

Oroszország megvétózott egy hasonló határozattervezetet az ENSZ tizenöttagú Biztonsági Tanácsában (BT) pénteken. A voksoláson Kína, Gabon, Brazília és India tartózkodott.

Várakozások szerint nagy többséggel fogják elfogadni az elítélő határozatot az ENSZ-közgyűlésben, bár ennek a voksolásnak az eredményét csak két korábbinak a fényében fogják tudni értékelni. Márciusban az ENSZ-közgyűlés rekord többséggel, 141 szavazattal ítélte el Oroszország ukrajnai háborúját, 2014-ben pedig a Krím félsziget orosz elcsatolását követően száz tagállam támogatta az Ukrajna területi épségének megőrzéséről szóló határozatot.

Az Egyesült Államok az ENSZ BT haladéktalan összehívását sürgette szerdára a legújabb észak-koreai rakétakísérlet miatt. Phenjan ezúttal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt, amely elhaladt Japán fölött. Ez utóbbi most fordult elő először 2017 óta. Ugyanakkor mivel október 5. az ENSZ-ben munkaszüneti nap, ezért nem világos, hogy szerdán a tanácskozást meg tudják-e tartani.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Peter Foley

Ajánljuk még