logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Nemek nélküli gyereket nevelni politikai állásfoglalás” – szakértők a gendersemleges nevelésről

| Szerző: Lengyel Gabriella
Terjedelmes cikket szentel a BBC azoknak a szülőknek, akik nemi szempontból semlegesen nevelik a gyerekeiket, azaz nem „erőltetnek” rájuk semmi olyasmit, ami születési nemükhöz kötődik, egyes esetekben még azt sem mondják meg a gyerekeknek, fiúk vagy lányok.

 

Az írás megszólaltat egy nőt, aki nem akarta a gyerekei helyett eldönteni, kik ők, kibe legyenek szerelmesek, kivel éljenek. Azzal magyarázza ezt, hogy a szülei őt még a nemi sztereotípiák szerint nevelték, rózsaszín holmikat és ruhákat adtak neki, de tizenévesen „felfedezte a feminizmust”, és kezdte megkérdőjelezni a nemi normákat. Így amikor anya lett, úgy döntött, ruhák és ajándékok széles skáláját vásárolja gyermekének, a vonatoktól a babákig, hogy szabadon választhassa meg, mivel szeretne játszani.

Azt remélte, a gendersemleges nevelési stílusa segíteni fogja a gyermeket abban, hogy kényelmesebben fedezzen fel egy sor hobbit és tantárgyat, ahelyett, hogy a nemi sztereotipikus tevékenységek felé terelné őt.

Kapcsolódó tartalom

Az anya nem használja a nemükre utaló névmásokat, he/she jelölést, hanem a they/them harmadik személyű névmást alkalmazza. Abban is hisz, hogy a nem nélküli nevelés megkönnyíti majd a dolgukat, ha végül a születési nemüktől eltérően azonosítják magukat, és segít nekik elfogadni más embereket, akik nem tartják be a nemi bináris vagy más társadalmi normákat. A nő három gyermeket nevel ebben a szellemben.

Egyelőre nincsenek pontos adatok, világszerte hány szülő neveli a gyermekeit hasonlóan.

A BBC cikke szerint szülők, pszichológusok, óvodapedagógusok észrevették, hogy ez a gyakorlat az elmúlt évtizedben felgyorsult, különösen Észak-Európában és az Egyesült Államokban. Az eredetét kutatva az látható, hogy a 80-as években kezdett terjedni LMBTQ-közösségekben, hogy nem nevezték fiúnak vagy lánynak a gyerekeket. Ez egybeesett a feminizmus második hullámával, ami megkérdőjelezte a nők gondoskodó szerepét a családban. Valamint egybeesett azzal az érzékenyítéssel is, hogy egyre több queer (nem heteroszexuális) ember váljon szülővé.

A gendermozgalmak fontos terepe a nyelvészkedés, ezért találták ki erre az irányzatra a genderkreatív nevelés kifejezést, hogy elkerüljék azt a félreértést, hogy cél a nem „semlegesítése”, utal a cikk egy queer szakértőre. Ezek a szülők gyakran arra hivatkoznak, hogy meg akarják kímélni a gyerekeiket azoktól a traumáktól, amelyeken nekik kellett átesniük. El akarják kerülni azt a zavart, amit ők átéltek, azt vélelmezik, ha utódaik nyitottabban nőnek fel, akkor kevésbé befolyásolják őket nemek szerinti hatalmi struktúrák, hogy kinek van hatalma társadalomban – ilyen érveket sorakoztatnak fel.

Kapcsolódó tartalom

A cikk megszólaltat egy Svájcban élő családot, ahol heteroszexuálisak a szülők, tehát nem a saját múltbéli rossz élményeik miatt nevelik gendersemlegesen a gyerekeiket, hanem a fejlődő világra való tekintettel, mert abban bíznak, hogy ha gyermekeik LMBTQ-személyként azonosítják majd magukat, akkor ne legyen rögös az útjuk.

Adódik a kérdés, honnan tudják, hogy ugyanazt a pályát futnák be a gyerekeik mint ők, mi van, ha a gyerekeik stabil heteroszexuális preferenciákkal bírnak. Vajon rájuk milyen hatással van az, hogy szándékosan elbizonytalanítják, támpontok nélkül nevelik őket? Vajon ez etikus, ez a gyerek valódi érdeke? Ezekre kérdésekre nem adnak választ ezek a progresszív szülők.

A BBC cikkében megszólaló pszichoterapeuta is utal erre a dilemmára, el is mondja, vannak gyerekek, akiknél szorongást és bizonytalanságot okozhat a nemi identitás hiánya, és erősebben ágyazódik be saját identitásuk, mert bizonyosságra van szükségük. Megszólaltatnak egy okleveles mentálhigiénés szakértőt, akinek az egyik gyereke transznemű, ennek ellenére azt mondja, hogy „a szülő dolga az, hogy kíváncsi legyen a gyerekre, és hallgasson rá, ahelyett, hogy »projektet« vagy ideológiát erőltessen rá.  Ahogy mérgezőnek tekintik, ha megmondják a gyereknek, hogy legyen lány vagy fiú, ugyanúgy káros lehet a szülő számára, ha bármilyen nemiségellenes nézetet erőltet a gyerekre” – mondja.

Hasonlóképpen vélekedik egy stockholmi viselkedéstudós, aki azon a véleményen van, hogy „egyes szülők, akik nemileg semleges szülői nevelést alkalmaznak, politikai álláspontot képviselnek, például azért, hogy nyilatkozzanak a patriarchátus ellen, vagy igazolják a saját életükben felmerülő problémákat”– idézi a BBC cikke.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még