logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mobilozzanak kevesebbet, hogy csökkenjen az áramfogyasztás – üzenik a francia meteorológusok

Kevesebb mobiltelefonozást javasol a lakosságnak a francia köztelevízió. Indoklásuk szerint jelentős mennyiségű áramot lehet megspórolni akkor, ha az emberek nem használják a készülékeiket reggel nyolc és délután egy, valamint este fél hat és nyolc óra között. Az energiaválság azért is okoz hatalmas gondokat Franciaországban, mert az ottani atomerőművek több mint felét leállították. A magas árak miatt a franciák egyre elégedetlenebbek, a kormány pedig az Európai Uniótól vár megoldást – számolt be az M1 Híradója a hírről.

Új műsorelemmel bővült hétfőn a francia kőszolgálati televízió időjárás-jelentése. Mostantól színkódos figyelmeztetést adnak ki a lakosság áramfogyasztásáról. Zöld jelzés esetén az ellátás biztosított, narancs jelzésnél túl magas a fogyasztás, így érdemes csökkenteni, míg vörös szín esetén áramkimaradásra lehet számítani, ha nem kapcsolják ki az emberek a háztartási gépeiket.

A jelentés végén azt is elmondjuk, hogy mit tehetnek a fogyasztók. Kerüljék például a mobiltelefonok használatát reggel nyolc és délután egy, illetve este fél hat és nyolc óra között. Télen engedjék le a redőnyöket és húzzák be a függönyöket, hogy ne szökjön ki a meleg

– magyarázta a csatorna meteorológusa.

A franciák telefonos alkalmazáson keresztül is tájékozódhatnak az elektromos hálózat túlterheltségéről, hogy időben korlátozni tudják fogyasztásukat.

A német zöldideológia mintájára a francia állam maga teremtette meg az energiaválság feltételeit – nyilatkozta egy francia energetikai mérnök a Le Figaro napilapnak. A szakember szerint az elmúlt években leállított és elhanyagolt atomerőművek több mint 40 éven át biztosították a francia háztartások energiaellátását, ráadásul az egyik legalacsonyabb áron Európában. A francia atomerőműpark azonban mostanra a pusztulás szélére került, a reaktorok több mint fele nem működik, mert karbantartás miatt leállították, ez pedig súlyosbíthatja az energiaválságot az országban.

Múlt héten már több ezren vonultak utcára Párizsban, az energiaválság ugyanis mostanra minden gazdasági szektort érint, így jelentősen nőnek az árak, a bérek viszont változatlanok.

A problémára a francia kormány az Európai Unió intézkedéseitől várja a megoldást.

Kapcsolódó tartalom

Együtt kell meghatároznunk egy átfogó gazdasági válaszstratégiát egy tartós energiaválsággal szemben, mert az energiaárak emelkedése a rendszerből fakat. Ami a gázzal, az olajjal történik, az nem fog egyik napról a másikra eltűnni. A tét vállalataink versenyképessége, iparágaink versenyképessége, és van egy alapelv az európai egységes piacon: tisztességes verseny, amelytől nem távolodhatunk el” – fogalmazott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, mielőtt az eurózóna több tárcavezetőjével egyeztetett hétfőn.

Végül abban állapodtak meg, hogy összehangolják az egyes nemzeti védelmi intézkedéseket, amelyek ideiglenesek és célzottak lesznek. Ellenkező esetben elindítanának egy bér-ár spirált, ami viszont tovább növelné a mostani rekordinflációt.

Hétfőn a francia miniszterelnök a nemzetgyűlés előtt arról beszélt, hogy az Oroszországra kivetett uniós szankciók működnek, és továbbra is az a cél, hogy az ukrajnai háború költségei elviselhetetlenné váljanak Oroszország számára. Véleménye szerint a szankciók feladása az európai értékekről való lemondást jelentené.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még