logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kim Dzsongun rakétái még soha nem repültek ilyen messzire

Átlőtt Japán szigete fölött egy ballisztikus rakétát az észak-koreai hadsereg. Tokió szerint Phenjan vélhetően egy közepes hatótávolságú rakétát tesztelhetett. A japán kormányfő élesen bírálta Észak-Koreát a történtekért, és összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Hasonló akcióra évek óta nem volt példa – számolt be az M1 Híradó.

Helyi idő szerint reggel fél nyolckor Hokkaido szigetén, Hakodate városban is megszólaltak a hangszórók. Arra figyelmeztették az embereket, hogy keressenek menedéket az épületekben vagy a föld alatt. Egy amatőr felvételen az látszik, ahogy egy Sapporo környékén közlekedő vonaton – nem sokkal a rakétakilövés után – megszólal a figyelmeztető hang, majd közlik az utasokkal, hogy csak akkor indul újra a szerelvény, ha hivatalos megerősítést kapnak arról, hogy biztonságos a közlekedés.

A japán kormány jelentése szerint a rakétát helyi idő szerint reggel 7 óra 22 perckor indították el Észak-Koreából, és 7 perc múlva haladt át Japán felett. Az első becslések szerint a ballisztikus rakéta körülbelül 4600 kilométeres távolságot és 970 kilométeres maximális magasságot ért el. Kisida Fumio japán miniszterelnök felháborítónak nevezte a kísérletet.

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki, amely átrepült országunk felett, és a Csendes-óceánba esett. Ez egy újabb barbár akció, amelyet határozottan elítélünk

– fogalmazott a japán kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

Hamada Jaszukazu tokiói védelmi miniszter szerint ez volt a legnagyobb távolság, amelyet észak-koreai rakéta eddig megtett.

Körülbelül 4600 kilométeres távolságot repült át, ami rekord egy észak-koreai rakétától. Nem tűrjük el a történteket, és kifejeztük határozott tiltakozásunkat Észak-Korea pekingi nagykövetségén keresztül, valamint a leghatározottabban elítéljük az országot” – hangsúlyozta.

A dél-koreai elnök, Jun Szok Jol meggondolatlan provokációnak nevezte az akciót, és válaszlépéseket sürgetett.

Észak-Korea meggondolatlan nukleáris provokációja miatt határozott válaszlépésre számíthat a hadseregünk, szövetségeseink és a nemzetközi közösség részéről

– jelentette ki.

Csaknem öt év óta ez volt az első alkalom, hogy észak-koreai rakéta haladt el Japán fölött. Szakértők szerint Phenjan a dél-koreai és az amerikai haderők legutóbbi tengeri manővereire adott reakcióként fokozta rakétakísérleteit az utóbbi időben. Sajtóinformációk szerint a kommunista állam egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta tesztelésére, valamint 2017 óta az első atomkísérletére készülhet.

Ajánljuk még