logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan szólhat a müezzin éneke Kölnben

| Szerző: hirado.hu
Köln város vezetése engedélyezi, hogy a jövőben az iszlám vallásban megszokott módon a müezzin a mecsetekből hangos énekkel szólítsa imára a muszlim hívőket – adta hírül keddi cikkében a Junge Freiheit.

 

A lap szerint a városvezetés közjogi megállapodást tervez kötni a németországi Vallási Intézmények Török–Iszlám Uniója (DITIB) elnevezésű érdekvédelmi szervezettel, bár a pontos részleteket még tisztázni kell.

Ez alapján elképzelhető, hogy már október 14-étől szólhat a müezzin éneke Kölnben, ezután pedig péntekenként 12 és 15 óra között 5 percig hívhatja imádkozni a hívőket.

A mecset helyétől függően ugyanakkor meg kell határozni egy maximális hangerőt, amellyel a müezzin szólhat, emellett a muszlim közösség tagjai szórólapokon kötelesek tájékoztatni a környék lakosait, illetve egy kapcsolattartót is ki kell jelölniük, aki az esetleges panaszokat fogadja.

A kölni gyakorlatot afféle mintaprojektnek szánják, a megállapodás a tervek szerint két évre szólna.

Robert Kleine kölni esperes mindenesetre támogatja a kezdeményezést. Az iszlám közösségeket is megilleti a szabad vallásgyakorlás alkotmányos joga, a liturgiájukhoz pedig hozzátartozik a müezzin éneke is, és hiába használják máshol az iszlámot a politika eszközeként, a hívőket akkor sem szabad ebben a jogukban korlátozni – mondta az esperes még májusban.

Az észak-rajna–vesztfáliai alkotmánybíróság volt elnöke, Michael Bertrams tavaly élesen bírálta a mintaprojektet, szerinte a város döntése politikai diadal Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök számára.

Kiemelt kép illusztráció (a kölni mecset, fotó: wikipedia)

Kapcsolódó hírek

Giorgia Meloni szerint a muszlim fejkendő nem képvisel európai értéket
Tiltakozó akciót indított közösségi oldalán Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti pártcsoport elnöke az Európai Unió egyik kampánya ellen, melyben az iszlám vallásúak fejkendőjét viselő nővel hirdették az európai értékeket – jelentette az Il Giornale napilap hétfőn.
Külföld

Ajánljuk még