logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Feszültségek az Európai Unió költekezője miatt – Németország kétszázmilliárd eurós energiatámogatási csomagját kritizálják a tagországok

| Szerző: hirado.hu
Várhatóan feszült hangulatban zajlik majd a pénteki EU-csúcs Prágában, ahol az uniós vezetők az emelkedő gazdasági költségekről és azok következményeiről tárgyalnak majd. Nem könnyíti meg a helyzetet Németország múlt heti bejelentése sem a kétszáz milliárd eurós energiatámogatási csomagról, melynek célja a német fogyasztók és vállalkozások mentesítése az energiaválság okozta hatásoktól. Az Európai Unió országai, különösen Olaszország és Franciaország azonban egyre nagyobb ellenérzéssel tekint erre az intézkedésre, attól tartanak ugyanis, hogy emiatt még tovább súlyosbodhat a kontinensen kialakult helyzet – számolt be a Politico. A Németország lépéseit kritizálók úgy gondolják, hogy az ország hatalmas pénzügyi tőkéjével képes a nehéz helyzetben is gazdaságát segíteni, miközben a szegényebb országok beleroppannak az energiaválságba. Ráadásul Németország felfelé hajtja az árakat.

 

Az Európai Unió országai, különösen Olaszország és Franciaország egyre nagyobb ellenérzéssel tekint a Németország által múlt héten bejelentett kétszáz milliárd eurós energiatámogatási csomagra, melynek célja a német fogyasztók és a vállalkozások mentesítése az energiaválság okozta hatásoktól.

A Politico szerint várhatóan feszültségekkel teli EU-csúcsnak nézhetünk elébe pénteken, ugyanis az uniós országok vezetői a prágai találkozón az egyre emelkedő energiaköltségekről és azok gazdasági következményeiről folytatnak majd megbeszélést.

A Németország lépéseit kritizálók úgy gondolják, hogy az ország hatalmas pénzügyi tőkéjével képes a nehéz helyzetben is gazdaságát segíteni, miközben a szegényebb országok beleroppannak az energiaválságba.

Ennek köszönhetően a hírportál szerint jelentős megosztottság jelentkezhet az egyébként egységes piacon, mivel a német vállalatok államilag finanszírozott előnyre tesznek szert a máshol működő versenytársaikkal szemben.

A kritikusok szerint továbbá Németországnak szolidaritást kellene tanúsítania más országok felé, és nem csupán a saját helyzetével törődnie, ugyanis a német gazdaság erőteljes függősége segítette elő az orosz Gazprom európai térnyerését is.

Németország most a kiesett orosz gázt új szállítmányokkal kívánja helyettesíteni, ezzel azonban felfelé hajtja az árakat

– mutatott rá a Politico.

Kapcsolódó tartalom

Aggódnak az olaszok, de a franciák sem nézik jó szemmel a német költekezést

A németek jobban aggódnak a gázellátás miatt, mint az ár miatt, de a többi 26 ország esetében ez nem így van” – nyilatkozta Roberto Cingolani olasz energiaügyi miniszter a Rai TV-nek.

Az Európai Bizottság hétfőn a német lépésekre adott válaszként a mentőintézkedések összehangolására szólította fel a tagországokat, továbbá arra is figyelmeztetett, hogy ne ássák alá az egységes piacot.

Mario Draghi leköszönő olasz miniszterelnök is kommentálta Németország hozzáállását, szerinte ugyanis „nem oszthatjuk meg magunkat a költségvetési mozgásterünk szerint, szolidaritásra van szükségünk.”

A franciák is aggodalmaiknak adtak hangot, mellyel kapcsolatban Bruno Le Maire pénzügyminiszter úgy fogalmazott: „lényeges, hogy megőrizzük az egyenlő feltételeket az euróövezet tagállamai és általában a tagállamok között. Ha nincs konzultáció, ha nincs szolidaritás, ha nincs célzott támogatás a vállalkozásoknak, ha nem tartják tiszteletben az egyenlő versenyfeltételeket, akkor az euróövezet széttöredezését kockáztatjuk.

Kapcsolódó tartalom

Veszendőben a régi szokások?

Tíz évvel ezelőtt Európában, amikor az eurozónát válság sújtotta, Németország a megszorítások élére állt, azonban most hatalmas költekezésbe kezdene – hívta fel a figyelmet a hírportál.

A német döntést, mely szerint kétszáz milliárd eurós energiatámogatási csomaggal kezelnék a válságot, még a Német Szövetségi Számvevőszék is kritikával illette.

A jelenlegi intézkedés azonban egy másik ambiciózus támogatási csomagra is emlékeztet, mellyel Angela Merkel korábbi kancellár a koronavírus-járvány idején saját gazdaságának támogatására irányuló terveket akarta előmozdítani. Berlin már akkor is a mostanihoz hasonló bírálatot kapott, mely szerint döntése Európa-szerte torzítja a versenyt.

Az unió végül történelmi jelentőségű, 750 milliárd eurós koronavírus helyreállítási alap létrehozásával reagált a lépésre, mellyel kapcsolatban a német kormány többször is hangsúlyozta, ez csupán „egyszeri” megoldás volt, amelyet nem fognak többé megismételni.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még