logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bulgária is tiltakozik a négy ukrajnai régió elcsatolása miatt

Bekérették kedden a szófiai külügyminisztériumba Eleonora Mitrofanova orosz nagykövetet tiltakozásul a megszállt ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban Moszkva által megrendezett népszavazások és e térségek Oroszországhoz csatolása miatt.

A külügyminisztériumban tartott megbeszélés az uniós tagállamok összehangolt intézkedéseinek keretében zajlott, és a bolgár fél hangot adott egyet nem értésének a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyékben megrendezett népszavazások és e területek Oroszországi Föderációhoz való csatlakozása miatt” – jelentette ki Mitrofanova.

Elmagyaráztam, hogy a referendumokat a nemzetközi joggal, az ENSZ Alapokmányával és más nemzetközi határozatokkal teljes összhangban rendezték meg, és természetesen felidéztem a hágai nemzetközi bíróság Koszovó ügyében 2010-ben hozott határozatát, amely megerősítette egy terület jogát arra, hogy népszavazás útján kiváljon egy országból. Nagyon pozitív, tárgyilagos beszélgetést folytattunk a jelenlegi helyzetről és az ukrajnai válság gyökereiről. Bulgária ugyanakkor EU- és NATO-tagállamként ebben a kérdésben a kialakult euroatlanti állásponthoz tartja magát. Bár remélem, meghallottak minket is” – húzta alá az orosz nagykövet.

Az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn ratifikálta az orosz ellenőrzés alá vett négy ukrajnai régió Oroszországhoz való „csatlakozásáról” szóló szerződéseket. A négy régió Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazást, valamint a területek annektálását a külföldi országok közül csak Észak-Korea tekinti legitimnek.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin

Ajánljuk még