logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Baerbock: Az Oroszország által elcsatolt területek Ukrajna részét képezik

Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk megye, valamint a Krím félsziget is Ukrajna részét képezik, és az Európai Unió további szankciókkal válaszol arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „elrabolja Ukrajna földjét” – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Varsóban. Megerősítette: az Európai Unió (EU) egy újabb – immár a nyolcadik - szankciócsomagot készít elő, ennek célja az, hogy a szankciók „ott csapódjanak le az orosz rezsimre, ahol ez igazán érezhető, elsősorban az olajból származó bevételekben”.

 

Baerbock Varsóban Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel tárgyalt, napirenden szerepelt az ukrajnai helyzet is. A közös sajtóértekezleten a német diplomácia vezetője aláhúzta: az európai közösség együtt lép fel az ellen, hogy Oroszország Európa és értékei elleni háborút folytat Ukrajnában.

„Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk megye, valamint természetesen a Krím félsziget is Ukrajna részét képezik” – húzta alá Baerbock, hozzátéve: „nem hagyjuk válasz nélkül, hogy Vlagyimir Putyin elrabolja Ukrajna földjét”. Megerősítette: az Európai Unió (EU) egy újabb – immár a nyolcadik – szankciócsomagot készít elő, ennek célja az, hogy a szankciók „ott csapódjanak le az orosz rezsimre, ahol ez igazán érezhető, elsősorban az olajból származó bevételekben”.

Az orosz parlament felsőháza kedden ratifikálta a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való „csatlakozásáról” szóló szerződéseket, előzőleg a szóban forgó területeken az EU által illegitimnek minősített népszavazásokat tartottak.

Zbigniew Rau a sajtókonferencián közölte: Baerbockkal egyetértettek abban, hogy a háborúnak Ukrajna területi egysége teljes körű visszaállításával kell befejeződnie, felelősségre kell vonni a háborús bűnösöket, valamint Oroszországnak ki kell fizetnie a háborús jóvátételt Ukrajnának.

A két miniszter egyetértett abban is, hogy Ukrajnának anyagi támogatást kell nyújtani az orosz támadások visszaverésében – számolt be Rau.

Az orosz atomfegyverek esetleges ukrajnai bevetésére vonatkozó újságírói kérdésre Rau azt mondta, hogy Moszkva az ilyen fenyegetésekkel pszichológiai áttörésre törekszik az EU-ban és a NATO-ban. Mindazonáltal Lengyelországban tudják, hogy „az orosz fenyegetéseket soha nem szabad alábecsülni” – tette hozzá. Szerinte a NATO a helyzetnek megfelelően fog cselekedni.

Baerbock úgy értékelte: komolyan kell venni az atomfegyver bevetéséről szóló orosz nyilatkozatokat. Egyúttal zsarolási kísérletnek nevezte ezeket, hozzátéve, hogy Putyin nem először folyamodik ilyen „felelőtlen fenyegetésekhez”.

A német külügyminiszter kedden Varsóban a Warsaw Security Forum nevű biztonságpolitikai konferencián is részt vesz.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még