logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az energiahiány miatt az LNG-hajók bérleti díjai az egekben – aranyáron szállítják Európába a cseppfolyós földgázt

| Szerző: hirado.hu
Az orosz gázt Európa cseppfolyósított földgázzal (LNG) pótolná, a megemelkedett kereslet miatt azonban hajóhiány van, az LNG-szállítók charterárai pedig az egekbe szöktek. A Shell nem kevesebb, mint napi 400 ezer dollárért (168 574 050 Ft) foglalt le szállítóhajót. Egyre nagyobb azonban az aggodalom, hogy az LNG-hajók korlátozott elérhetősége zavarokat okozhat majd a rakományok szállításában – írta meg a Zerohedge.com.

 

Az LNG-szállítási díjakra drámai hatással volt az energiaellátási lánc megszakadása az orosz–ukrán háború miatt. Az ágazat most pedig még inkább fellendülőben van, hiszen a tarifák rekordmagassághoz közelítenek az Északi Áramlat vezeték múlt heti robbanását követően.

A Bloomberg szerint

Európa az orosz csővezetéken érkező gázt kívánja helyettesíteni, többek között amerikai és nigériai szállítókból származó cseppfolyósított földgázzal.

Az ellátási láncok átrendezése az energiahiányos kontinens számára azt jelenti, hogy megnő a kereslet az LNG-hajók iránt, amelyek távolabbi gázforrásokból szerzik be a gázt.

Kapcsolódó tartalom

A Shell napi 400 ezer dollárért (168 574 050 Ft) foglalta le a Yiannis nevű LNG-hordozó hajót, hogy október végén egy amerikai rakományt szállítson Európába, ami valószínűleg a valaha volt legdrágább üzlet az Atlanti-óceán vizein.

A GAIL India Ltd. szintén lefoglalta az LNG Schneeweisschen-t, hogy november elején rakományt szállítson az Egyesült Államokból, körülbelül 360 000 dolláros (151 716 645 Ft)  napi áron.

A vállalat, amely nemrég eladott egy LNG-szállítmányt a Cove Point-i exportlétesítményéből, egy európai közműszolgáltatótól bérelte a hajót.

Az Oroszország elleni szankciók káoszt idéznek elő a hajózásban, mivel az LNG-hajók külföldről történő beszerzésére irányuló európai kapkodás felszívta a hajók teljes kínálatát.

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy az LNG-szállítók korlátozott elérhetősége rakományzavarokat okozhat

– mutatott rá a Zero Hedge cikke.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: LNG-szállító érkezik a hollandiai Eemshavenbe, 2022. szeptember 4-én (Fotó: EPA/Siese Veenstra)

Ajánljuk még