logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A ciszjordániai feszültség árnyékában zajlik idén Izraelben jom kippur ünnepe

A ciszjordániai feszültség árnyékában zajlik idén Izraelben jom kippur ünnepe – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet kedden.

Már hétfő éjféltől zárlatot vezettek be az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia és Gázai övezet határain, a palesztinok csak humanitárius okokból léphetnek be Izrael területére egészen szerda éjfélig.

Az elmúlt órákban kilenc körözött palesztint tartóztattak le terrorista tevékenység gyanújával, és számos fegyvert lefoglaltak Ciszjordániában, ahová több ezer katonát vezényeltek az ünnep idejére elsősorban a határkerítés felügyeletére. A rendőrség és a hadsereg fokozott készültséget rendelt el.

A szélsőséges Vallásos Cionisták párt elnökének, Becalel Szmotricsnak a vezetésével tüntető telepes-csoportok állták el kedd reggel a Nablusz bejáratánál lévő utakat, hogy a közelmúlt palesztin terrorakció ellen tiltakozzanak, és erőteljesebb fellépést követeljenek az izraeli hatóságoktól.

A zsidó naptár legszentebb napján – amely idén kedd délután kezdődik és szerda este ér véget – Izrael zsidó lakosságának jelentős része egész nap az ételt és az italt is megvonva böjtöl és imádkozik az ilyenkor országszerte telt házzal működő zsinagógákban, és az ünnepre felállított imahelyeken.

Idén viszonylag hűvösebb idő könnyíti a böjtöt a hagyományőrzők számára, és a kellemes kiránduló idő a kevésbé vallásos felnőtteknek, és a tömegesen biciklire pattanó gyerekeknek is kedvez.

Kedd délutántól az egész országban megáll az élet, még a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér sem fogadja az utazókat, sőt az ország légterét is lezárják ezen a napon.

Délután fokozatosan elnéptelenednek az utak, csak a rendőr- és a mentőautók járnak az utcákon, ahol a kevésbé vallásos helyeken egy napra átveszik az uralmat a kerékpározó, rollerező és gördeszkázó gyerekek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még