logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ösztönöznék a lakossági gázfogyasztás mérséklését Németországban

| Szerző: hirado.hu
A német Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke, Klaus Müller egy podcastben beszélt arról, hogy az energiaárak emelkedése miatt kormányzati beavatkozásra van szükség Németországban. A szakértő szerint már idén télen szükség lesz a gázárplafon bevezetésére, hogy tehermentesítsék a háztartásokat és az ipari fogyasztókat. Müller arra is kitért, hogy hatalmas mennyiségű orosz gáz esett ki a német energiaszektorból, amelynek pótlására még nem épült ki megfelelő infrastruktúra. Így az állami árszabályozás bevezetése mellett a lakossági fogyasztást is mérsékelni kellene 20 százalékkal.

A Szövetségi Hálózati Ügynökség (Federal Network Agency) szerint a német kormány támogatása nélkül nem lehet megbirkózni az elszabadult energiaárakkal. – „Legalább két évig feszült lesz a helyzet” – idézte Klaus Müllert, az hálózati ügynökség elnökét a Die Welt. (A Szövetségi Hálózati Ügynökség a német villamosenergia-, gáz-, távközlési-, postai és vasúti piacokat szabályozó hivatal – a szerk.)

Klaus Müller a helyzet súlyosságát érzékeltetve elmondta: „Hatalmas mennyiségű orosz gázt kell pótolni”. Majd azt is világossá tette, hogy Németország egyelőre nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával a szükséges mennyiségű cseppfolyós (LNG) gáz tárolásához és importjához. „Mindenekelőtt hat cseppfolyós-gázterminált (LNG) és a hátországgal való összeköttetést kellene kiépíteni, hogy Belgiumból, Franciaországból és Norvégiából is lehetséges legyen a behozatal” – idézte a portál Müllert.

Kapcsolódó tartalom

Állami beavatkozásra van szükség

Müller szerint a gázárak meredek emelkedése miatt szükség van a lakosság megsegítésére, ugyanakkor takarékosságra is kell ösztönözni az embereket. A szakértő szerint, amikor az energiahordozók olcsók, senki sem takarékoskodik, vagy csak nagyon kevesen. Ennek hatására pedig az olyan nehéz helyzetekben sem tapasztalható a gázfelhasználás mérséklése, mint a jelenlegi energiakrízis.

Éppen ezért Müller úgy látja, hogy a kormányzati gázárplafon bevezetése mellett is ösztönözni kell a lakossági fogyasztás mérséklését.  „A fogyasztási elvárásokat enyhíteni kell az árplafon bevezetése után, de nem szabad olyan alacsony szintre tenni, hogy az már ne ösztönözze takarékosságra a lakosságot” – vélekedett.

A szakértő arra kérte a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az energiával, amennyire csak lehet. „Ha nem sikerül legalább 20 százalékot megtakarítanunk a háztartásokban, akkor egy átlagos télen sem fogunk boldogulni az ipar megszorítása nélkül.” Mint mondta, nem jó ötlet kidobni az energiatakarékossági tippeket, mert nem csak az emberek pénztárcáját kíméli, de a munkahelyeket, a hozzáadott értéket és az ipari üzemeket is segíti Németországban.

Kapcsolódó tartalom

A beszélgetés során Müller azt javasolta a német kormánynak, hogy mihamarabb készítsenek egy működőképes modellt. Szerinte már idén télen szükségen lenne a bevezetése. „A politikusoknak bátornak kell lenniük, hogy 2022/2023 telére legyen egy gyorsan alkalmazható és könnyen adminisztrálható rendszerünk” – fogalmazott. Ugyanakkor attól is tart, hogy a gázár-plafon bevezetéséről szóló döntésnél politikai vitákat fog generálni, hogy hol húzzák meg az értékhatárt.

Mint mondta: „Egy bizonyos átalányösszeget kell választani, ami kissé igazságtalan lesz, mert az önkormányzati közműszolgáltatók nem tudják, hogy hány fogyasztó él valójában egy háztartásban” – mutatott rá. Müller szerint az egyéni igazságosságot nem lehet figyelembe venni, mert ha minden egyes személy igényeit megvizsgálnák, akkor egy túlbonyolított és kezelhetetlen szabályozási rendszer jönne létre.

A hivatal elnöke szerint a gyorsan bevezetett modell hiányosságait a következő télre tudná korrigálni a kormány.

Kormányzati mentőöv

A Die Welt szerint a szövetségi kormány akár már csütörtökön bejelentheti az újabb, 200 milliárd eurós csomagot, amellyel a fogyasztókat és a vállalatokat támogatják a megemelkedett energiaárak miatt. Azonban a gázilleték kérdése egyelőre lekerült az asztalról, mivel ahhoz gázárfék kellene.

Egyelőre egy olyan javaslat körvonalazódik, amely a fogyasztás egy bizonyos szintjéig korlátozna az árakat, hogy megvédje a háztartásokat és a vállalatokat. A tervezeten egy bizottság dolgozik, amely október közepén ismertetheti a részleteket.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még