Aktuális

A rendőrség nyomozást indított: az állatkertben különös dolgok történtek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Oroszország szankciókkal sújtotta a németországi Katarina gáztározó üzemeltetőjét

Oroszország különleges gazdasági szankciókkal sújtotta a németországi Szász-Anhalt tartományban található Katharina gáztározó üzemeltetőjét – derült ki a Mihail Misusztyin orosz kormányfő által hétfőn aláírt rendeletből.

Az orosz szankciós listára került Erdgasspeicher Peissen Németország harmadik legnagyobb gázimportőre, a Verbundnetz Gas AG (VNG) és az orosz Gazprom Export 2009-ben alapított közös vállalkozása.

A földalatti gáztározó Bernburg városának közelében található. A tervek szerint 2025-re tizenkét üregben összesen 650 millió köbméter gázt tudnának tárolni, amelyből napi 26 millió köbmétert lehet leszivattyúzni.

A Nyugat-Európa gázellátását biztosító tározó jelenlegi kapacitása nagyjából 520 millió köbméter.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy májusban Oroszország hasonló szankciókkal sújtott harmincegy amerikai, szingapúri, illetve európai, köztük német és francia céget. Az akkori rendelet szerint az érintett vállalatokkal több ügyletet tilos lebonyolítani.

Az orosz hatóságok, jogi és magánszemélyek nem köthetnek velük és az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel üzleteket, nem teljesíthetik a velük kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeket, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat a javukra.

Az érintett jogiszemélyek sorában voltak egyebek között a Gazprom orosz gázipari óriás leányvállalatai,

kereskedőcégek és gáztározók üzemeltetői, valamint a Gazprom és a PGNiG lengyel állami gázszállító közös vállalkozása, az EuRoPol Gaz, a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszának tulajdonosa.

A TASZSZ felidézte azt is, hogy a mélyülő energiaválság közepette a német kormány fontolgatja az állami részesedésszerzést a VNG-ben.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Ajánljuk még