logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

NAÜ: Szabadon engedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját

Szabadon engedték az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű igazgatóját – jelentette be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatója, Rafael Grossi hétfőn, három nappal Ihor Murasov őrizetbe vételét követően, amellyel Ukrajna az orosz hatóságokat vádolta.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

Grossi Twitteren arról tájékoztatott, hogy Ihor Murasov biztonságban van, és hazatért családjához. Murasov őrizetbe vételét az ukrán állami atomenergiaipari vállalat, az Enerhoatom vezetője, Petro Kotyin jelentette be szombaton.

Telegram-üzenetében azt közölte: Murasov péntek délután autóval Enerhodarba tartott az atomerőműből, de orosz járőrök feltartóztatták, és szemét bekötve magukkal vitték. Hozzátette:

az esetről értesítette a NAÜ-t is.

Az ügynökség ezt követően jelezte: „kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal”, de nem nevezte néven Oroszországot, s később azt közölte, hogy Murasovot „ideiglenesen vették őrizetbe”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az őrizetbe vételt „az orosz állami terrorizmus újabb megnyilvánulásának és a nemzetközi jog súlyos megsértésének” nevezte.

Az Európa legnagyobb nukleáris létesítményének számító zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni támadás kezdete után foglalták el.

Az atomerőmű körül többször fellángoltak a harcok, a felek egymást vádolják a támadásokkal, a NAÜ pedig „nukleáris biztonsági és védelmi övezetet” kialakítását sürgeti. Az ügyben Grossi a héten Kijevbe és Moszkvába is ellátogat.

Ajánljuk még