logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiutasítja az orosz ügyvivőt Litvánia

Litvánia nemkívánatos személlyé nyilvánította az orosz ügyvivőt, és öt napon belül el kell hagynia a balti állam területét – jelentette be hétfőn a vilniusi külügyminisztérium.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

Az orosz diplomata kiutasítását az utóbbi időben tett, közelebbről meg nem nevezett cselekményeivel és kijelentéseivel indokolták, amelyek „összeegyeztethetetlenek diplomáciai státuszával”. A vonatkozó külügyi közlemény szerint ezek a cselekedetek és kijelentések Litvánia belügyeibe való beavatkozásnak tekinthetők, és sértik a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény rendelkezéseit.

Az orosz ügyvivő litván külügyminisztériumba történt bekéretése alkalmával a balti állam egyben tiltakozását fejezte ki az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók illegálisnak tekintett elcsatolása miatt.

A diplomata április óta vezette a vilniusi orosz nagykövetséget,

miután a litván vezetés az Ukrajna elleni orosz háború, valamint az ennek során elkövetett állítólagos atrocitások miatt alacsonyabb szintre csökkentette a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, és kiutasította a nagykövetet. Akkor hazahívták a moszkvai litván nagykövetet is.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Inna Varenyica)

Ajánljuk még