Aktuális

A rendőrség nyomozást indított: az állatkertben különös dolgok történtek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér: A gázellátás biztosítása kicsúszott Európa kezéből

| Szerző: hirado.hu
A nyugati politikai elit hazárdjátékot játszik, a kereskedelmi konfliktus mélyülésével Európa kezéből kicsúszik az irányítás, és az energiaellátás biztonságára nem lesz hatása– mondta a Századvég energetikai szakágánek vezetője a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője elmondta, hogy a háborút megelőző 2021-es évben az Európai Unió éves gázfogyasztása 400 milliárd köbméter volt, ennek kis részét, 54 milliárdot a közösség állította elő, a maradékot másoktól kellett beszerezni. A legnagyobb beszállító Oroszország volt, ahonnan több, mint 150 milliárdot vásároltunk. Mostanra viszont úgy tűnik, Európa szinte teljesen elveszítette legfontosabb beszállítóját.

A tavalyi orosz import 20 százalékáért felelős Jamal vezeték már tavasszal leállt. A Németországba érkező Északi Áramlat 1 vezetéken az olajembargó elfogadását követően Oroszország korlátozta, majd augusztus végére teljesen leállította a gázszállítást, a napokban történt robbantások miatt a szállítás ellehetetlenült. A legfontosabb ukrán vezetéket a Gazprom a tranzitdíjak miatt le fogja állítani. Az egyetlen működó útvonal a tavaly átadott Török Áramlat vezeték, de túl kicsi ahhoz, hogy egész Európa helyzetén érdemben javítson.

Hortay Olivér jelezte, az orosz import 50 milliárd köbméterre esett vissza, egyéb forrásokból 225 milliárd köbméter gázt tud Európa beszerezni, így idén a tavalyi mennyiség 85 százaléka áll az EU rendelkezésére.

Az tehát, hogy veszélybe kerül-e az ellátás, elsősorban az igények alakulásán múlik, amit nehezen előrejelezhető körülmények, például az időjárás és a közelgő válság hatásai befolyásolnak majd.

Ami szerinte aggasztó, hogy a 2023-as évre a helyzet romolhat, mert az orosz import 30 milliárd köbméterre csökkenhet, amit az egyéb országokból nem lehet pótolni az infrastrukturális korlátok miatt. A szakértő úgy fogalmaz, a nyugati politikai elit hazárdjátékot játszik, a kereskedelmi konfliktus mélyülésével Európa kezéből kicsúszik az irányítás, és az ellátás biztonságára nem lesz hatása.

Ajánljuk még