Aktuális

A rendőrség nyomozást indított: az állatkertben különös dolgok történtek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eurostat: Nőtt az EU-tagországokból kiutasított illegális migránsok száma

Az év második negyedévében az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal, az év első három hónapjához képest pedig 16 százalékkal több nem uniós állampolgárságú illegális migránst köteleztek a tagállami hatóságok arra, hogy tartózkodási jogosultság hiányában hagyják el az adott ország területét – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn.

A jelentés szerint 2022 második negyedévében 96 550 nem uniós állampolgárt köteleztek az adott tagállam területének elhagyására jogosulatlan tartózkodás miatt. Az uniós tagállamok közül a legtöbb kiutasításról Franciaország, majd Görögország és Németország döntött, ami az összes vonatkozó tagállami határozat 52 százalékát tette ki.

Franciaország 33 450 illegális migránst szólított fel területének elhagyására, ez az év második negyedévében kiutasítottak 35 százalékát tette ki. Franciaországot Görögország (8 750), Németország (8 275), Olaszország (6 020) és Ausztria (5 385) követte.

Az uniós tagállamok területének elhagyására kötelezettek legtöbbje algériai, marokkói, albán és pakisztáni volt.

A jelentés szerint 2022 második negyedévében egy uniós ország által kiutasított 23 110 nem uniós állampolgárt fogadott vissza egy másik tagország. Ez az év első három hónapjához képest 16 százalékos, 2021 azonos időszakához képest pedig 11 százalékos növekedést jelent.

Az ilyen határozatok legtöbbjét Franciaország, Németország és Svédország hozta meg. A legtöbb visszaküldött albán, georgiai és orosz állampolgár volt – írták.

A jelentés szerint 2021 mind a négy egymást követő negyedévében nőtt azon felnőtt kísérő nélkül az Európai Unió területére érkezett bevándorlók vagy menedékérők száma, akiket valamely uniós ország területének elhagyására köteleztek.

Míg 2021 első negyedévében számuk 185 volt, az év utolsó negyedévében már 350-en voltak ilyenek.

2022 első negyedévében ez a szám 230 főre csökkent, majd 2022 második negyedévében 320-ra emelkedett – írták.

A vizsgált időszakban Görögország, majd Horvátország, Svédország és Belgium hozta a legtöbb határozatot területének kötelező elhagyásáról felnőtt kísérő nélküli kiskorúak esetében.

Az adott tagállamból távozni kényszerült felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak kétharmada (66 százalék) Egyiptomból, Afganisztánból és Szomáliából származott. Egy másik uniós tagország területéről kiutasított felnőtt kísérő nélküli kiskorú legtöbbjét Németország, Horvátország, Ausztria és Svédország fogadta vissza – közölte jelenésében az Eurostat.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

Ajánljuk még