logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bolsonaro elnökkel szövetséges jobboldali pártok arattak győzelmet a kongresszusi választásokon

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnökkel szövetséges jobboldali pártok arattak győzelmet vasárnap Brazíliában a kongresszusi választásokon.

Az elnök jobboldali Liberális Pártja (PL), amely eddig 77 mandátummal rendelkezett, most 99 mandátumot szerzett az 513 fős képviselőházban, szövetségeseivel együtt pedig a képviselői helyek több mint felével rendelkezik.

A nagyobb meglepetést az okozta, hogy a szenátusi helyek harmadáért folytatott versengésben is a PL szerzett meg a 27 mandátumból 13-at, illetve további kettőt is megszerezhet a második fordulóban.

Az esélyek és a jóslatok ellenére kétmillióval több szavazatot szereztünk az idén, mint 2018-ban” – közölte Bolsonaro mikroblogján hétfőre virradóra.

Ezen felül sikerült elfoglalnunk a legtöbb padot az alsóházban és a szenátusban, ami a legfőbb célunk volt” – fűzte hozzá.

Mindemellett Bolsonaro hátszelét élvező nyolc kormányzót választottak meg, illetve további nyolc ilyen jelölt győzelmére vannak kilátások a második fordulóban. „Ez a hazafiak legnagyobb győzelme Brazília történetében: a brazil terület 60 százalékát fogják olyanok kormányozni, akik védelmezik értékeinket, és egy szabadabb nemzetért küzdenek” – hangsúlyozta Bolsonaro Twitter-bejegyzésében.

A jobboldali sikerek a parlamenti és kormányzóválasztásokon, különösen az ország tehetősebb déli régióiban Bolsonarót tették a vasárnapi választások nagy győztesévé.

Mindemellett sikerült elejét vennie annak, hogy kihívója, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfőt már az elnökválasztás első fordulójában megválasszák, és megszilárdította politikai bázisát,

ami segíthet neki a további kormányzásban, amennyiben sikerül győzelmet aratnia az október 30-ra kitűzött második fordulóban.

Bolsonaro az elnökválasztás első fordulójában második helyen végzett a voksok 43,2 százalékával, kihívója, Lula da Silva 48,4 százalékot szerzett. Bár a legtöbb politikai elemző még mindig Lula da Silva győzelmét valószínűsíti, nem számíthat zökkenőmentes kormányzásra.

Lula da Silva Munkáspártja a mostani voksoláson tíz mandátummal többet szerzett, így 68 képviselővel rendelkezik az alsóházban, ahol a második legnagyobb frakciót alkotja. Ha meg is választják, a baloldali politikusnak nehéz lesz megvalósítania törvényalkotási elképzeléseit egy jóval konzervatívabb összetételű kongresszusban.

Ajánljuk még