logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bajban vannak a belga lakosok és vállalkozók az elszabadult energiaárak miatt

Bajba kerültek a belga lakosok és vállalkozók az elszabadult energiaárak miatt. Az egyik pékség tulajdonosának 20 év után kellett bezárnia üzletét, mert nem tudta kigazdálkodni a hatszorosára nőtt villanyszámláját. A médiának azt nyilatkozta, ha nyereséges szeretne maradni, hétezer forintért kellene adnia egy kenyeret. A lakosság 64 százaléka aggódik amiatt, hogy nem tudja kifizetni a rezsijét – számolt be róla az M1 Híradó.

Egy Vencimont településen található pékség csak egyike a Belgiumban nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. A tulajdonos a napokban kénytelen volt bezárni üzletét, ugyanis a hatszorosára emelkedett villanyszámláját már csak úgy tudta volna kigazdálkodni, ha 17 euróért, azaz több mint 7000 forintért ad egy kenyeret.

„Teljességgel lehetetlen kifizetni egy ekkora villanyszámlát, nem tudunk ennyit fizetni. Jó lenne, ha ugyanannyi szolidaritást tapasztalnánk a kormány részéről, mint amennyit a volt vevőinktől kapunk – mesélte a tulajdonos.

A kis település lakóit sokkolta az üzlet bezárása, ugyanis sokan 20 éve nap mint nap itt vásárolták meg a kenyerüket.

„Cunamiként sújtott le ránk a hír. Egy kis településen a pékség és a hentesüzlet a falu központja – nyilatkozta egy lakos.

„Vannak más üzletek is a falvakban, amelyeknek hasonló problémájuk lesz” – mondta egy másik férfi.

A szankciók következtében megugró energiaárak miatt a belga lakosság is egyre elégedetlenebb. Néhány nappal ezelőtt több ezren tüntettek Brüsszelben – ahogy fogalmaztak – az elviselhetetlen megélhetési költségek miatt.

A belga statisztikai hivatal adatai szerint az infláció augusztusban csaknem 10 százalék volt, amely 1976 márciusa óta a legmagasabb szint.

„Az élet elviselhetetlenné vált. Az emberek nem bírják tovább. Azt várjuk a kormánytól, hogy határozott lépéseket tegyen. Béremelésre van szükség” – mondta akkor egy szakszervezeti vezető.

Egy friss belga közvélemény-kutatás szerint a lakosság 64 százaléka aggódik amiatt, hogy nem fogja tudni kifizetni a villany- és gázszámláját,

amely az elmúlt év alatt több mint kétszeresére nőtt.

A megkérdezettek 80 százaléka azt mondta, hogy spórolnia kell az energiával és a vízzel.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még