logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor a brazil választásról: Go Bolsonaro!

| Szerző: hirado.hu
Brazíliában vasárnap tartják az elnök- és parlamenti választások első fordulóját. A kutatások szerint a dél-amerikai országot 2019 óta irányító Jair Bolsonaro nem lehet biztos a győzelemben, de Orbán Viktortól és Donald Trumptól is biztatást kapott. A brazil elnök kihívója a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, aki miniszterelnöksége óta pénzmosás és korrupció miatt börtönben is volt.

Október 2-án általános – elnök- és parlamenti – választásokat tartanak Brazíliában. A latin-amerikai országban az elnöki tisztséget 2019 óta Jair Bolsonaro tölti be. Bolsonaro jobboldali politikáját számos bírálat érte, ugyanakkor komoly szövetségesekre lelt a nemzetközi porondon Donald Trump volt amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyében.

A választás alkalmából Orbán Viktor támogatásáról biztosította a brazil elnököt, aki Twitter-oldalán tette közzé a magyar kormányfő üzenetét.

Orbán Viktor videóüzenetében úgy fogalmazott:

„Sok vezetővel találkoztam, de nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Bolsonaro elnök úr.

Örülök, hogy dolgozhattam vele, nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni vele, megfigyelni és megtanulni, ahogyan csökkentette az adókat, stabilizálta a gazdaságot, visszaszorította a bűnözési rátát, és Brazília számára egy fényesebb jövőt készített elő.”

A magyar kormányfő kifejezte abbéli reményét is, hogy Bolsonaro folytathassa munkáját

„Olyan elnökről beszélünk, aki a progresszív, liberális világuralom mellett is elég bátor volt ahhoz, hogy Brazíliát helyezze mindenek elé és a Jóistent mindannyiunk fölé. Sok sikert kívánok önöknek! Go Bolsonaro!”

– zárta üzenetét Orbán Viktor.

Bolsonaro megköszönte Orbán Viktor támogatását és hogy a magyar kormány elismerte „azt a munkát, amelyet gazdaságunk fellendítése, az infláció szabályozása, a munkahelyteremtés, a bűnözés elleni küzdelem és értékeink védelme érdekében végeztünk”.

Nem a magyar miniszterelnök volt az egyetlen, aki támogatásáról biztosította a brazil elnököt. Hasonlóképpen tett Donald Trump volt amerikai elnök is, akinek üzenetére Bolsonaro úgy reagált:  „Köszönöm Trump barátom! A brazil nép támogatásának és a Brazília érdekeiért való harc iránti eltökéltségünknek köszönhetően ma már az egész világon tisztelnek bennünket, és

a szabad, virágzó nemzetek támogatására számítunk, nem pedig a szocialista diktatúrákéra, mint a múltban.”

Bolsonaro korábban bejelentette, hogy visszavonul a politikai életből, ha vereséget szenvedne az októberi választáson.

A mostani elnökválasztáson a közvélemény-kutatások alapján a rendkívül népszerű baloldali politikus, Luiz Inácio Lula da Silva lehet a hivatalban lévő Jair Bolsonaro legnagyobb ellenfele.

A baloldali politikust 2018-ban korrupció és pénzmosás vádjával börtönbüntetésre ítélték.

2019-ben az alkotmánybíróság döntése nyomán szabadlábra helyezték, majd tavaly a Legfelsőbb Bíróság megsemmisített minden ellene hozott ítéletet, így politikai jogait visszakapva indulhat a választáson.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Jair Bolsonaro brazil államfő. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Ajánljuk még