logo

Műsorújság

Fontos

Megszólalt az újbudai rendőrgyilkos védőügyvédje

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megérkezett az orosz hadijelentés

Herszon megyében visszavert ukrán támadásról, valamint súlyos áldozatokat okozó Harkiv és Donyeck megyei orosz katonai csapásokról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

Konasenkov azt mondta, hogy az orosz hadsereg elhárította az ukrán fegyveres erők három taktikai irányból egyidejűleg elindított támadását Mikolajiv – Krivij Rih irányából.

Beszámolója szerint a legaktívabb támadó műveleteket mintegy hat zászlóalj, köztük két harckocsizászlóalj hajtotta végre a herszoni Davidiv Brid falu irányába, két megerősített taktikai zászlóaljcsoport pedig Bruszkinszke és Kosztromka térségében kísérelt meg előrenyomulni ugyanebben a régióban.

A meghiúsultnak minősített offenzívában az ukrán erők 31 harckocsit, 78 haditechnikai eszközt és több mint 240 ukrán katonát veszítettek.

Az egy napon át tartó harci műveletek során Konasenkov szerint az ukrán fél vesztesége összesen 43 ukrán harckocsi, 89 haditechnikai eszköz és több négyszáz katona volt Mikolajiv-Krivij Rih irányában.

A tábornok szerint Harkiv megyében, Kupjan környékén, Sinkivka és Petropavlivka község közelében az ukrán 92. és 14. gépesített dandár több mint száz katonát és 12 haditechnikai eszközt veszített rakétacsapások következtében.

A donyecki régióban, a Liman közelében lévő Jampolivkánál orosz légicsapás több mint kétszáz ukrán katonát megölt, 320-at megsebesített, tíz harckocsit és 25 gyalogsági harcjárművet pedig üzemképtelenné tett.

A tábornok közölte, hogy szeptember 29-én egy, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) dnyiprói épületére mért levegő-föld rakétacsapás több mint 35 SZBU-tisztet, köztük külföldi tanácsadókat ölt meg. Mintegy 40 SZBU-tisztet eltűntnek nyilvánítottak.

Orosz harcászati gépek, rakéta- és tüzérségi erők 51 ukrán tüzérségi egységet valamint 178 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, valamint a 46. légimozgékonysági egyik zászlóaljának vezetési pontját a Herszon megyei Bila Krinicjánál, a 128. hegyi rohamdandár ideiglenes telepítési pontjai a Herszon megyei Arhangelszke közelében, a 14. gépesített dandárét a Harkiv megyei Dvurecsne és Kutkivka község környákén, valamint az ukrán nemzeti gárda 9. ezredének kiképzőbázisát Zaporizzsjában.

A csapások következtében megsemmisült hét rakéta- és tüzérségifegyver- és lőszerraktár, és egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarja. Az orosz légierő lelőtt nyolc drónt, 22 HIMARS-lövedéket és egy Tocska-U ballisztikus rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 310 repülőgépet, 155 helikoptert, 2134 drónt, 378 légvédelmi rakétarendszert, 5281 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 858 rakétasorozatvetőt, 3343 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6126 katonai járművet veszítettek.

A nap folyamán több orosz ellenőrzés alá került településről jelentettek ukrán tüzérségi támadást. Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes, aki a héten megfordult a dékelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaságban, vasárnap a Telegram-csatornáján közölte, hogy Mariupolban idén ezer új lakást fognak átadni, valamint 500 kilométernyi utat és négy hidat fognak helyreállítani.

A kikötővárost május közepén foglalták el az orosz és szakadár fegyveres erők. A TASZSZ közölte, hogy akkori jelentések szerint a helyi lakásállomány 20 százaléka helyreállíthatatlanul megrongálódott a márciusban kezdődött harcokban.

Ajánljuk még