logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Figyeljenek a gázfogyasztásra, mert baj lesz – kongatják a vészharangot Németországban

| Szerző: hirado.hu
Még mindig túl sok gázt fogyasztanak a németek – hívta fel a figyelmet a Szövetségi Hálózati Ügynökség, amely rendkívüli spórolásra kérte az embereket, különben még súlyosabb lesz a gázválság Németországban. Közben hiába látják be egyre többen, hogy Brüsszel elhibázott szankciói energiahiányhoz vezettek, továbbra is vannak politikusok, akik a szankciók pártján állnak.

Kongatják a vészharangokat Németországban és nagyobb takarékosságot sürgetnek, mert a lakosság még mindig túl sok gázt fogyaszt – írta a Tagesschau című lap.

A Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője szerint a múlt héten is jóval magasabb volt a gázfogyasztás, mint tavaly ilyenkor. Pedig akkor is spórolni kellene, ha csökken a hőmérséklet. Klaus Müller szerint súlyos gázhiány fenyegeti Németországot, ha az emberek nem tekerik lejjebb a fűtést.

A német rezsihivatal szerint legalább 20 százalékos megtakarítás kell az emberek részéről ahhoz, hogy ne legyen gázhiány.

A németországi helyzet súlyosságát jelzi, hogy néhány napja Robert Habeck gazdasági miniszter egyenes arról beszélt: „A német gazdaság jövőbeli életképessége forog kockán és fennáll annak az esélye, hogy maradandó károkat szenved”

Hiába látják be sokan, hogy Brüsszel elhibázott szankciói Európa-szerte az infláció elszabadulásához, az energiaárak drasztikus emelkedéséhez és energiahiányhoz vezettek továbbra is vannak politikusok, akik a szankciók pártján állnak.

Például a német külügyminiszter, a zöldpárti Annalena Baerbock alig egy hónapja arról beszélt: nem érdekli, hogy mit gondolnak a német szavazóim, teljesítenie kell az ukránoknak tett ígéreteket. A finn szociáldemokrata miniszterelnök, Sanna Marin is kevésnek tartotta az eddigi szankciókat. Ő ráadásul újabb uniós embargót követelt Oroszországgal szemben.

„A Kremlnek meg kell fizetnie a háborús helyzet fokozásáért, ezért új szankciós csomagot dolgoztunk ki” – mondta Ursula Von der Leyen, amikor bejelentette: elkészültek a 8. szankciós csomag tervével.

Vagyis Brüsszel nem hagy fel a szankciós politikával. Pedig egyre több hazai és nemzetközi szakértő beszél arról, hogy a szankciók egyedül Európa gazdaságát roppantják meg, Oroszországét nem. Sőt: az Egyesült Államok kifejezetten sok pénzt keres ezen a helyzeten.

Soros György is vagyonokkal gazdagodott az EU-s szankciókon.

A Magyar Nemzet ír arról, hogy a spekuláns több mint 1 milliárd dollárt -azaz több mint 430 milliárd forintot – keresett például az LNG gáz kitermeléssel, szállítással és tárolással foglalkozó vállalatokban szerzett részvényein keresztül.

A lap szerint Soros György és hálózata azért lobbizik Brüsszelben, hogy további szankciókat vessenek ki Oroszországra, mert így az embargók legnagyobb nyertese lehet és még nagyobb profitra tehet szert.

„A spekulánsok szankciókon keletkezett nyereségét végül a vállalkozások és a lakosság fogja megfizetni” – erről Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője beszélt. A szakértő szerint korábban hallani lehetett róla, hogy a pénzügyi piacokon fogadásokat kötnek arra, hogy emelkedik majd az energia ára.

„Ezek a fogadások, ezek a pénzügyi tétek most komoly nyereséget hozhattak szereplőknek. Nyilván ez sem feltétlenül szerencsés, mert a napnak a végén ezeknek a költségét is az állampolgárok és az európai vállalatok fizetik meg” – mondta.

Sebestyén Géza kiemelte: az Európát sújtó krízis egyetlen megoldása az lenne, ha az Európai Unió befejezné az elhibázott szankciós politikáját.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még