logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Putyin: Oroszország minden rendelkezésére álló eszközzel védeni fogja négy új régióját

Pénteken aláírta Vlagyimir Putyin a csatlakozási szerződést a megszállt ukrajnai régiók vezetőjével a Kremlben. Ezzel egy magyarországnyi terület kerül Moszkva ellenőrzése alá. Az orosz elnök szerint az ott élő emberek örökre állampolgáraivá váltak Oroszországnak. A négy megszállt megyében néhány napja népszavazást tartottak a csatlakozásról, amelynek eredményét azonban a nemzetközi közösség nem ismeri el. Közben az ukrán elnök bejelentette: Kijev NATO-tagságért folyamodik – számolt be az M1 Híradó.

Moszkvai idő szerint délután három órakor kinyíltak a Kreml palota Szent György termének aranykapui, és egy nagyszabású ünnepségen az orosz elnök kihirdette a négy kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatolását.

„Az emberek döntöttek és egyértelmű választ adtak. Ma

aláírjuk a Donyecki Népköztársaság, a Luhanszki Népköztársaság, a Zaporizzsjai terület és a Herszon régió Oroszországhoz csatlakozásáról szóló megállapodásokat”

– jelentette be Vlagyimir Putyin, hozzátéve, biztos abban, hogy a Föderációs Gyűlés is támogatja majd Oroszország négy új régióját. Hatalmas taps kísérte az elnök szavait.

Kapcsolódó tartalom

Több száz fős, politikusokból és közéleti személyekből álló hallgatósága előtt tartott beszédében Putyin kiemelte:

Oroszország minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni az új területeket,

ugyanakkor leszögezte: Moszkva nem törekszik a Szovjetunió helyreállítására.

Az aláírási ceremóniát három nappal az Oroszországhoz csatlakozásról szóló, vitatott kelet-ukrajnai népszavazások után rendezték.

A Nyugat nem ismeri el, Zelenszkij a NATO tagja akar lenni

Az Egyesült Államok illetve az Európai Tanács egyhangúlag elítélte a négy ukrajnai régió annektálását.

Kapcsolódó tartalom

Joe Biden amerikai elnök pedig azt mondta: Washington mindig tiszteletben fogja tartani Ukrajna nemzetközileg elismert határait, és újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben.

Az ukrán elnök pénteki videoüzenetében közölte: Ukrajna hivatalosan is kérte felvételét a NATO-ba.

„Döntő lépést teszünk azzal, hogy most aláírjuk Ukrajna gyorsított NATO-csatlakozási kérelmét”

– mondta Volodimir Zelenszkij, mielőtt az ukrán kormányfővel valamint a Rada elnökével együtt kézjegyével látta el a csatlakozási kérelmet.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök élő televíziós beszédét közvetítik Moszkva belvárosában 2022. szeptember 30-án, miután Putyin aláírta az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét azok Moszkva-barát vezetőivel. (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Ajánljuk még