logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kuba az Egyesült Államoktól kér vészhelyzeti segélyt a hurrikán pusztítása után

Kuba az Egyesült Államokhoz fordult vészhelyzeti segélyért, miután az Ian hurrikán a hét elején megrongálta az ország elektromosvezeték-rendszerét, ami miatt szerda óta Kuba nagy részén még mindig nincs áram – írta a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap.

A teljes áramszünet miatt Havannában több helyszínen is tiltakoztak a lakosok, akik immáron második este vonulnak az utcára a „fényt akarunk!” jelszót skandálva.

Az Ian hurrikán a 11 milliós ország termőföldjein is súlyos pusztításokat végzett, és házakat döntött össze, legkevesebb két ember halálát okozva.

Az ország egyes részein szerdán ugyan sikerült helyreállítani az áramot, az energetikai hatóságok szerint azonban a főváros kétmillió lakosának csütörtök estig csupán tíz százaléka rendelkezett árammal.

Kapcsolódó tartalom

A telefon- és internetszolgáltatások szintén nem működnek. Noha az internetelérés péntekre helyreállt, estére azonban – külföldi internetmegfigyelő szervezetek szerint a tüntetések miatt szándékosan – ismét összeomlott a hálózat.

A WSJ birtokába jutott emailek arról árulkodnak, hogy

az Egyesült Államok elvárásai szerint a segéllyel Kuba elsősorban a kórházakra, vízszivattyús letesítményekre, higiéniai ellátásra, és egyéb, égetően fontos területekre helyezné a fókuszt.

Noha sem az amerikai külügyminisztérium, sem Kuba washingtoni nagykövetsége nem jelzett vissza a WSJ megkeresésére, szakértők szerint nagy áttörés lehet a két ország közti feszélyezett kapcsolatokban, ha az Egyesült Államok valóban humanitárius segéllyel támogatja Kubát.

Ajánljuk még