logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Európai Tanács elnöke szerint az EU-nak is mozgósítania kell

| Szerző: hirado.hu
Az unió polgáraihoz intézett beszédében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös lépésekre szólított fel. Charles Michel a Twitterre feltöltött videóüzenetében nyomatékosította: az Európai Unió határozottan visszautasítja Oroszország annexióját és sohasem fogja elismerni az Ukrajnáról elszakított területeket Oroszország részeként, ahogyan a Krím esetében is történt 2014-ben.

Putyin elnök döntött arról, hogy az elfoglalt ukrajnai régiókat illegálisan annektálja Oroszországhoz. Ez egy veszélyes és felelőtlen eszkaláció, melynek következtében feszültebbé vált a nyugati világ nukleáris fenyegetettsége – kezdte Charles Michel a Twitterre feltöltött videóüzenetét.

A tanács elnöke nyomatékosította: az Európai Unió határozottan visszautasítja Oroszország annexióját és sohasem fogja elismerni az Ukrajnáról elszakított területeket Oroszország részeként, ahogyan a Krím esetében is történt 2014-ben.

„A Kreml megsértette az Egyesült Nemzetek kartáját és a nemzetközi jogot.” – mondta. Ezt követően Charles Michel az ukrán emberekhez szólt, akiket megerősített arról, hogy az Európai Unió továbbra is az ő oldalukon áll, mert a gyermekeik jövőjét védik és azokat a nyugati, közös értékeket, mint a szabadság és a méltóság.

Az Európai Tanács elnöke közvetlenül az unió állampolgárait is megszólította. Kifejtette: Ukrajna és az ukrán nép támadás alatt áll, amely támadást jelent az európai értékek ellen is. Mint mondta, Oroszország rakétákat lő az ukrán emberekre, az unióra pedig „energia-rakétát” lőtt.

„Minden háztartás érzi az emelkedő energiaszámlákat és az üzletekben emelkedő árakat. Az energia drága és ez egy hosszú távú hatás lesz, ami velünk marad”

– fogalmazott.

Az elnök szerint egy új Energia Unióra van szükség, amit most kell megalapozni, hogy egy közös stratégia révén elfogadható energiaárak alakuljanak ki, és a klímacélokat is tartani tudjuk.

„Ma mindannyiunknak meg kell értenie, hogy egy új világba léptünk, ahol számos eddigi referenciapontunk a feje tetejére állt” – mutatott rá, majd kiemelte: ehhez a helyzettel kell szembenéznünk. „Oroszország nagymértékű mozgósítást rendelt el, hogy megtízszerezze a háborús erőfeszítéseit, és nekünk, európaiaknak szintén mozgósítanunk kell. Nem a háborúért, hanem hogy megőrizzük a békét, garantáljuk a biztonságunkat és biztosítsuk gyermekeink jövőjét”

– hangsúlyozta.

Charles Michel kiemelte, az állampolgároknak, cégeknek, politikusoknak és közösségi vezetőknek egyaránt felelőssége és szerepe van ebben a feladatban. „Az Európai Unió lépéseket tesz, és minden szükséges eszközt bevet” – emelte ki, majd hozzátette: együtt kell mozgósítani, mert az unió együtt tud erős lenni, és senkit sem hagy magára.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánljuk még