logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Százezren tüntettek Franciaországban az energiaválság miatt

Mintegy százezren demonstráltak csütörtökön az energiaválság miatt Franciaországban. A fővárosban negyvenezren gyűltek össze, de Lyonban, Lille-ben és Bordeaux-ban is sokan tüntettek. Többek között az infláció, a megélhetési válság és az Oroszországgal szemben kivetett európai szankciók ellen emelték fel hangjukat. A megmozduláshoz számos szakszervezet is csatlakozott, és országos sztrájkot hirdettek. A vasúti közlekedést és az energiaszektort is munkabeszüntetés sújtotta: tegnap csaknem 10 százalékkal csökkent a vízerőművek és az atomreaktorok termelése – számolt be róla az M1 Híradó.

A francia kormány nem zárta ki, hogy idén energiaellátási nehézségekkel kell számolni az országban a télen. Már nyár óta próbálják felkészíteni a lakosságot arra, hogy takarékoskodni kell – mondta Venczel Katalin, a közmédia párizsi tudósítója.

Franciaországban egy újfajta tarifát vezettek be, mely szerint aki vállalja, hogy kevesebb elektromos áramot használ a télen csúcsidőszakban, kevesebb áramszámlát fizet a többi időszakban, és ezzel gyakorlatilag 30 százalékkal csökkentheti a rezsiszámláját – ismertette a tudósító az intézkedést.

Majd hozzátette: a vállalatokat takarékossági program kidolgozására kérte a kormány, és ezt jövő héten hirdeti meg.

Mindenkitől elsősorban azt kérik, hogy önkéntes alapon vállalja, hogy csökkenti az energiafelhasználását.

A díszkivilágításokat a városokban már lekapcsolják este 10 órakor, ez olyan jelképes intézkedés például, amely arra szolgál, hogy megpróbálják elfogadtatni az emberekkel, hogy télen kevesebb energia lesz.

Ajánljuk még