logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Öngyilkos merénylet egy kabuli iskolában: legalább 19 halott

Öngyilkos merénylet történt egy oktatási intézményben pénteken Kabul nyugati részén, legalább 19-en meghaltak, sok a sebesült.

Abdul Nafi Takúr belügyi szóvivő arról tájékoztatott, hogy a merénylet az afgán főváros nyugati, zömében a síita hazara kisebbség által lakott, Dast-e-Barcsi nevű negyedében történt. Az egyetemi előkészítő tanfolyamokra szakosodott intézményben éppen vizsgát tartottak – tette hozzá.

Halil Zadrán, a kabuli rendőrség szóvivője szerint legalább 26 sebesültről tudni. A robbanás egyik sebesültje a sajtónak azt mondta, a teremben körülbelül 600-an voltak a merénylet idején, diákok és diáklányok vegyesen, s a halálos áldozatok többsége diáklány.

Bár a robbanást követően készített, a közösségi médiára is felkerült videófelvételeken az látszik, hogy a hozzátartozók és iskolatársak igyekeznek kimenteni a romok alatt rekedteket, és a helyszínen elsősegélyt nyújtani a sebesülteknek, a tálib hatóságok – egy következő robbanástól tartva- elrendelték a terület kiürítését.

Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő Twitteren elítélte a merényletet, amelynek elkövetéséért mind ez idáig egyetlen csoport sem jelentkezett. A kerületben több véres merénylet történt az elmúlt években, amelyeket a hazarákat eretneknek tekintő Iszlám Állam-Horászán követett el. Legutóbb áprilisban jelentettek innen robbantást, ekkor egy fiúiskolát ért támadás, amelyben szintén többen életüket vesztették.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi)

Ajánljuk még