logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olasz vezetők bírálták a német kormánynak az energiaválság elleni küzdelmet célzó intézkedéseit

Olaszország több vezető politikusa bírálta pénteken a német kormánynak az energiaválság elleni küzdelmet célzó intézkedéseit, és nagyobb európai együttműködést sürgettek, mondván, hogy nem minden nemzet engedheti meg magának a támogatásnak ezt a szintjét.

Korunk közös fenyegetéseivel szembenézve nem oszthatjuk meg magunkat a költségvetésünk lehetőségei szerint” – mondta Mario Draghi miniszterelnök az európai uniós együttműködésre utalva. „Az Európai Tanács következő ülésein egységet, eltökéltséget és szolidaritást kell mutatnunk – ahogyan azt Ukrajna támogatása során tettük” – tette hozzá.

Draghi – aki korábban az Európai Központi Bank vezetője volt – ismét „európai választ” követelt az energiaválságra, egyebek között az egységes piac „veszélyes és indokolatlan torzulásainak elkerülését, valamint Európa újbóli összetartását a megpróbáltatásokkal szemben”.

Giorgia Meloni, Draghi várható utódja, pénteken szintén bírálta Berlint. Meloni, akinek jobboldali Olasz Testvérek (FdI) pártja nyerte mert a vasárnapi választásokat, azt mondta, hogy „a vállalkozások és a családok megsegítésére gyors, európai szintű válaszra van szükség”.

Az európai uniós energiaügyi miniszterek pénteki rendkívüli üléséhez kapcsolódva Meloni azt mondta, hogy „egyetlen tagállam sem tud hatékony és hosszú távú megoldásokat kínálni egyedül, közös stratégia nélkül, még azok sem, amelyek pénzügyi szempontból kevésbé tűnnek sebezhetőnek”. Meloni a hírek szerint előzetesen telefonon megvitatta a kérdést Draghival.

A német kormány csütörtökön 200 milliárd euróig (195 milliárd dollár) terjedő segélycsomagot, valamint a fogyasztók számára árplafon bevezetését jelentette be. Olaszország, Franciaország és számos más uniós ország is európai gázárplafon bevezetését szorgalmazta.

Ajánljuk még